Текстовете за промени в Конституцията ще се подобрят спрямо критиките на Венецианската комисия

Венецианската комисия няма критики по сърцевината на предложените промени в Конституцията, заяви Надежда Йорданова

OFFNews 15 октомври 2023 в 11:45 1763 0

Надежда Йорданова

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Надежда Йорданова

Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България" обяви, че там където Венецианската комисия има критики по законопроекта за промени в Конституцията, ще се търси подобряване на текстовете. 

Тази сутрин пред БНТ Йорданова заяви, че Венецианската комисия няма критики по сърцевината на предложените промени в Конституцията – тези, които засягат разделянето на ВСС, за да се гарантира независимост на съда и повече отчетност на прокуратурата.

Народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и бивш правосъден министър Надежда Йорданова коментира, че конституционната реформа трябва да се случи, за да се изпълнят дългогодишните препоръки за постигане на европейските стандарти в съдебната система, а именно независим съд и ефективна и отчетна прокуратура.

"Не виждам признаци на тревожност, че в тази си част промените няма да се осъществят", каза тя. По думите ѝ има диалог с професионалните организации и юридическата общност, както и още текат дебати в рамките на конституционната комисия в парламента.

Като пример, че промените в Конституцията не се правят, за да се решат личностни промени, тя посочи темата с изтеклия мандат на членовете на Висшия съдебен съвет и неизбирането на нови членове от квотата на парламента.

"Критикуват ни, че като не сменяме сегашния състав на ВСС, отлагаме всички процеси, удължаваме периода на управление на Борислав Сарафов като изпълняващ функциите главен прокурор. Нека този път да направим промените по правилния начин, да сложим здравите основите, да определим формата на кадровия орган и тогава да решаваме персоналните въпроси. Въпросът за конкретните личности трябва да идва след оформянето на институционалната рамка", заяви Надежда Йорданова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки