Цонко Цонев: Закриването на съда в Каварна е катастрофа, едно правно 'Вера Су'

OFFNews 27 май 2022 в 10:03 1823 0

протест

Закриването на районния съд в Каварна предизвика протест на гражданите на областта, който се провежда на пешеходната пътека на главния път през Дуранкулак.

Преди дни Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет направи прощъпалник за прекрояване на съдебната карта с реорганизация на районни съдилища. Според нея районният съд в Каварна трябва да се обедини с този в Балчик. Предстои и широко обществено обсъждане по въпроса.

Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев коментира, че хората са в шок от новината.

"Започнахме обществено обсъждане на пешеходната пътека в Дуранкулак, защото е на 60 км и всеки жител тук трябва да пътува 120 км, за да отиде до Балчик. Ще се унищожи всичко градено в Каварна в правосъдието през последните 30 г. – съд, прокуратура, пробационна служба, агенция по вписванията. Всичко отива на кино", изтъкна Цонев.

По думите му закриването на съда в Каварна ще е удар и върху бизнеса, а никой не е питал как ще се отрази на разходите на полицията. 

"Случаят с кораба "Вера Су" беше потенциална екологична катастрофа, а това е една правна катастрофа. Едно правосъдно "Вера Су" правят във ВСС", обяви добилият популярност като Кметъла Цонев.

Общинският съветник адвокат Мила Василева смята, че решението на Съдийската колегия ще ограничи достъпа до правосъдие и няма да доведе до икономии за съдебната система, а гражданите ще бъдат натоварени излишно. Според нея съдът има средна натовареност и само гражданските дела до ноември миналата година били над 630.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови