Quantcast

Цацаров предложи новият главен прокурор да бъде избран на 14 ноември

OFFNews Последна промяна на 05 юни 2019 в 16:10 1769 0

Снимка Архив

Главният прокурор Сотир Цацаров предложи неговият наследник да бъде избран на 14 ноември. 

Цацаров представи представи график на процедурата, който беше одобрен от прокурорската колегия на ВСС. Решението на прокурорската колегия трябва да бъде одобрено и от Пленума на ВСС.

Цацаров предлага процедурата за избор на нов главен прокурор да започне на 15 юли. Кандидати могат да бъдат предлагани от прокурорската колегия на ВСС и от правосъдния министър. 

Предложенията ще бъдат обсъждани на четири последователни заседания на Пленума на ВСС - на 18, 22, 25 и 29 юли, след което в 14-дневен срок кандидатите ще представят концепциите си. 

До 7 октомври Комисиите по професионална етика и атестиране и конкурси трябва да представят доклади, които ще бъдат обсъдени на 30 октомври. 

Университети и неправителствени организации могат да задават въпроси към кандидатите до 6 септември. 

Кандидатите ще бъдат изслушани на 14 ноември, когато ще се проведе и гласуването. Изборът се прави с квалифицирано мнозинство - за да бъде избран един кандидат, за него трябва да са гласували не по-малко от 2/3 от членовете на ВСС. 

След това на президента се предлага да подпише указ за назначаването на главен прокурор. Президентът може да откаже да подпише указ, като в този случай процедурата се връща във ВСС.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !