Цацаров поиска да бъде отнето българското гражданство на египтянин и пакистанец

OFFNews 18 юли 2019 в 16:40 2835 0

Снимка iStock

Главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал правосъдния министър Данаил Кирилов с искане да отправи предложение до президента за отнемане на българското гражданство на двама души - египтянин и пакистанец. 

Искането идва, след като във Върховната касационна прокуратура са постъпили сигнали от ДАНС за допуснати нарушения в хода на процедурата по придобиване на гражданство, които били открити при проверка във връзка с нарушения при даването на гражданство на други четирима души - Сергей Олегович Дружинин, Каир Закирович Рахимов, Владислав Леонидович Левицкий и Галина Олеговна Улютина, за които Цацаров е поискал през юни отнемане на българското гражданство. 

В новия случай става въпрос за Магди Мохеб Камил Кассабгуи, роден в гр. Кайро, Египет, и придобил българско гражданство с Указ от 23.08.2018 г. и Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани, роден в гр. Карачи, Пакистан, придобил българско гражданство с Указ от 23.08.2018 г.

Магди Кассабгуи е получил българско гражданство в началото на 2018 г., а Мустафа Хемани - през април 2017 г., след като са направили инвестиции в размер на над 2 млн. лева. 

И двамата са представили удостоверения за инвестиции - закупени държавни ценни книжа, от "Юнион Банк" в Лихтенщайн. Оказва се обаче, че Хемани продава закупените ценни книжа 4 дни след издаването на удостоверението, а Кассабгуи - 6 дни след издаването на удостоверението. По закон направената инвестиция трябва да е налична две години след получаването на българско гражданство. 

Продажбата и в двата случая е в края на декември 2017 г. Така се оказва, че двамата нямат право на българско гражданство, което обаче е установено едва през юни тази година.

България вече беше критикувана от Европейската комисия за даването на гражданство след инвестиции, което след това не се контролира по никакъв начин. 

От прокуратурата посочват, че проверките по сигнали на ДАНС и за други лица продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови