Цацаров пита КС дали да "оптимизира" прокуратурите в страната

OFFNews 12 октомври 2016 в 15:25 2887 2

Цацаров пита КС дали да

Снимка БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Конституционния съд за това дали структурата на прокуратурите в страната трябва да повтаря тази на съдилищата. Той иска тълкуване на разпоредба от Конституцията, според която „Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата“. 

Според главния прокурор текстът е дискусионен и предлага две схващания. Едното е буквално тълкуване на разпоредбата и така на всеки съд да отговаря съответна прокуратура, със седалище в населеното място, в което е съдът. Според другото разбиране обаче текстът създава задължение да се гарантира функционалното съответствие между двете системи от органи на съдебната власт. Това означава да се осигури съответствие в нивата – районно, окръжно, апелативно и касационно, при спазване на законовите изисквания за родова и местна подсъдност, но без необходимост отговарящата на даден съд прокуратура да има същите район на действие и седалище.

Според становището на главния прокурор изискването в Конституцията е за функционално, а не за буквално структурно-организационно съответствие и не налага пълно съвпадение на седалищата и районите на действие на прокуратурата със седалищата и районите на действие на съдилищата. По силата на това разбиране, смята Цацаров, териториалните прокуратури могат да бъдат оптимизирани чрез окрупняване и разширяване на района им на действие, "без процесът за такава промяна на „съдебната карта“ да е предпоставен или свързан с аналогична промяна по отношение на съдилищата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови