Quantcast

Цацаров определи доклада на ЕК като първата обективна оценка за България

OFFNews Последна промяна на 23 октомври 2019 в 11:57 1040 1

Главният прокурор Сотир Цацаров определи решението на Европейската комисия да прекрати мониторинга на България като "обективна оценка", дадена за първи път.

"За първи път от много време получихме една доста обективна оценка. Вярно е, че това съдържание на мониторинговия доклад не радва всички, но тези, които мислят за България, трябва да бъдат доволни от това. Усилията ни бяха оценени по достойнство", заяви Цацаров преди началото на редовната кръгла маса за контрабандата на цигари.

Той обаче смята, че всяко успокоение е вредно и ще върве страната години назад. "Много усилия бяха оценени по достойнство", каза той и изреди заслугите на изпълнителната и съдебната власт.

"Оттук нататък трябва да се направят нещата, които са отразени в самия мониторингов доклад и които са ангажимент на правителството", препоръча главният прокурор, като даде за пример измененията в Закона за съдебната власт, засягащи отмяната на задължението за деклариране на членство на магистрати и промяната в режима за отстраняването им при наказателно преследване.

Цацаров смята, че институциите не бива да се чувстват спокойни, защото лошият резултат няма да се забави.