Столичен адвокат осъди прокуратурата за неразкрита кражба от дома му цели 16 г.

OFFNews 01 ноември 2022 в 09:53 3754 0

чукче

Снимка Архив

Окончателно решение.

Столичният адвокат и бивш съдия в Ихтиман Николай Рангелов осъди окончателно прокуратурата да му плати 16 000 лв. обезщетение за бавно разследване - кражба от дома му остана неразкрита цели 16 г. А Върховният касационен съд не допуска за разглеждане делото по жалба на прокуратурата срещу решението на апелативния съд, с което на Рангелов бе присъдено обезщетение от 16 000 лв. за морални вреди от мудното разследване, съобщи "Лекс".

Обирът в дома на адвоката в столицата е от ноември 2003 г., а разследването е прекратено през 2019 г. заради изтекла давност, без да е открит извършител и без да бъдат направени опити за това. 

От апартамента на Рангелов са задигнати 80 вещи - златни накити, техника и дрехи. В следващите дни обаче разследващите извършили само оглед и разпит на адвоката и бившата му съпруга, с която тогава живеели заедно. Следа към евентуалните извършители били разпечатките от стационарния телефон на семейството, на който имало позвънявания от непознати номера и подозренията били, че така е било проверявано дали в апартамента има някой. Но по-малко от месец след кражбата водещият разследването решил, че то трябва да бъде спряно.

Наблюдаващият прокурор върнал делото за доразследване с указания да бъдат открити и разпитани ползвателите на телефонните номера, от които са обажданията. От регистрираните 11 непознати номера били открити и разпитани двама души и през април 2004 г. разследването било спряно с постановление на наблюдаващия прокурор.

Рангелов обжалвал постановлението пред градската и пред апелативната прокуратурата и накрая разследването е възобновено, но само за да бъде спряно отново. Всичко продължило 10 г., без да бъде направено нищо за издирване на заподозрените.

През 2019 г. Рангелов поискал да бъде проверено дали задържана група за кражби в кв. "Орландовци" няма отношение и по неговия случай, тогава обаче разследването било прекратено поради изтекла абсолютна давност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!