Според Гешев промените за Бюрото за защита били писани на коляно

OFFNews 16 септември 2021 в 11:37 1860 4

Закон, писан на коляно и с бързане - така главният прокурор Иван Гешев определи промените, с които Бюрото за защита на свидетели му бе отнето в последния работен ден на 46-ото Народно събрание и минана на подчинение на правосъдното министерство.

"Точно това е проблемът със защитата на свидетелите. Законът е писан на коляно, с бързане. Този закон, заедно със закона на бюджета, е най-важният закон в държавата. Защото така се оказва - в последните часове на Народното събрание се приема закон, с който се мести Бюрото по защита от една структура в друга", обяви Гешев.

"Посочили сме рисковете, надяваме се да не се случат. В НС казах, че отговорността няма да се носи от прокуратурата. Отговорността от момента, в който влезе законът, е в изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието. Аз съм свикнал от 1994 г. под реформа да се разбира унищожаване на работещи структури. Това не е новина за мен", допълни той.

Шефът на държавното обвинение каза, че прочел в някои сайтове за готвени закони срещу прокуратурата и самия него, но се надявал информацията да не е вярна.

"За г-н Рашков ще кажа, че аз уважавам българските институции. Избягвам да коментирам, защото войната в българските институции обикновено плащат с цената на бум на престъпността българските граждани. Както на всички стана известно, обикновено нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно", коментира още Гешев по повод обвиненията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че е иззел старо разследване срещу бивш министър на ГЕРБ.

Иван Гешев посочи още, че не се интересува от това какво ще се случи с охраната му.

Изявлението на Гешев бе направено на площад "Бански" в София, където той присъства на откриването на бюст-паметника на американския президент Удроу Уилсън, наричан още "Спасителят на България".

"Може би е символично, че в днешния ден по инициатива на Асоциация на прокурорите се открива паметник на приятеля на България Удроу Уилсън, за който съм сигурен, че не много българи знаят. Те трябва да знаят, че може би благодарение на него и на други хора България съществува в сегашните си граници", коментира Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!