Парламентът реши окончателно: Гешев остава без преторианците си

Елена Николова 15 септември 2021 в 11:53 6958 3

Главният прокурор Иван Гешев остава без преторианската си гвардия. Бюрото за защита на свидетели, което до момента бе на негово подчинение, се мести в Министерство на правосъдието. Тази промяна бе гласувана на второ четене в последния работен ден на 46-ото НС с аплодисменти.

Отнемането на звеното от правомощията на Гешев бе подкрепено от всички партии без ГЕРБ и ДПС.

Дебатът не мина без остри спорове.

Според депутата Хамид Хамид от ДПС наименованието на закона трябва да бъде "Закон за осветяване на някои защитени колеги".

"Това си личи от мотивите, изказванията, които се изговориха по този проект", смята той.

По думите му законът е за определени олигарси, които се укриват от българското правосъдие, като целта е тези свидетели да бъдат осветени, за да не бъдат отстреляни. "Ето затова е този закон, за една малка част, но най-кресливата част", заяви той и добави:  

"Още следобед ще си броят хонорарите, бройте, колеги, за други е пиар, а за трети е мръсна поръчка." 

Хамид се обърна към председателя на НС и поиска заглавието да се промени на "Закон за бегълците".

"Оказа се, че този е най важният закон в държавата. Цялата дясна част избяга от дебата за актуализацията на бюджета. Изсулиха се като мокасини с телешка кожа - избягаха, защото имаха мръсна поръчка, Трябваше да изпълнят една поръчка за един човек. Иначе бюрото може да го преместите в земеделското министерство. Това ли е най-важното в момента?", попита той.

В отговор депутатът Радостин Василев от ИТН отбеляза, че без съмнение от ДПС са за запазване на статуквото.

Според Димитър Делчев от ИБГНИ преминаването на бюрото в правосъдното министерство е акт, който можем да направим заедно и че се надява депутатите от ДПС да спрат да отлагате приемането на този закон.

"Вие защитавате преторианската гвардия на главния прокурор", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови