Спецсъдът реши кметът на Несебър да излезе от килията срещу 40 000 лв.

OFFNews 12 декември 2019 в 16:00 2851 0

Специализираният наказателен съд пуска от ареста кмета на Несебър Николай Димитров и общинския съветник Петър Тодоров. 

На Димитров е определена парична гаранция в размер на 40 000 лв., а на Тодоров - с 20 000 лв.

Според съдебния състав е отпаднала опасността Николай Димитров и Петър Тодоров да повлияят на свидетели по разследването срещу тях, както и да се укрият или да извършат друго престъпление, съобщи БНТ. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния наказателен съд в тридневен срок, а заседанието е насрочено за 19 декември. 

От Специализираната прокуратура ще протестират днешното съдебно решение пред по-горната инстанция. Димитров и Тодоров ще излязат на свобода, ако промяната на мярката им бъде потвърдена от АСнС. 

Николай Димитров и Петър Тодоров са обвиняеми за участие в организирана престъпна група с цел купуване на гласове. Според прокуратурата Николай Димитров е уличен за ръководител на групата. Двамата с Тодоров бяха задържани дни преди първия тур на местните избори. Макар и в ареста, Димитров спечели вота с близо 60% и беше избран за пореден мандат кмет на Несебър, а Тодоров - за общински съветник. Те положиха клетва, след като с разрешение на наблюдаващия прокурор, бяха конвоирани до Несебър за първото заседание на Общинския съвет, а след това - върнати в ареста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови