Спецсъдът намали мярката на Атанас Бобоков на 1 млн. лв. по делото Боклукгейт

Отсъствието на един от подсъдимите отложи процеса за управлението на опасни отпадъци

OFFNews 05 юли 2021 в 15:45 1786 0

Специализираният наказателен съд (СНС) намали наполовина паричната гаранция на Атанас Бобоков и тя вече е 1 млн. лв., а не рекордните 2 млн. СНС обаче остави гаранцията от 200 000 лв. за другия обвиняем по делото "Боклукгейт" - Николай Миховски. Остава забраната двамата да напускат страната, но им бе позволено да пътуват, ако им се налага.  

Подсъдими по делото за нерегламентирано управление на опасни отпадъци, длъжностни, данъчни и други престъпления са шестима - братята Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър Красимир Живков, плевенският бизнесмен Николай Миховски, Васил Коцев и дама с инициали И. Хр.

На 21 януари след споразумение с прокуратурата бившият директор на "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов, ексшефът на плевенската екоинспекция Габриел Савов и бизнесменът Айгюн Еминов получиха условни присъди по аферата с вноса и преработката на опасни отпадъци.

Тримата се признаха за виновни пред Специализирания наказателен съд, че са част от ОПГ, извършвала престъпления срещу околната среда. И ще свидетелстват по делото.

Според събраните доказателства организираната престъпна група е била създадена с цел да върши съгласувано престъпления по служба, документни престъпления, престъпления против народното здраве и против околната среда. Установено е, че тя е действала на територията на 5 области в страната, съобщават от спецпрокуратурата.

Един от двамата ръководители на групата е привлечен като обвиняем и за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особени големи размери - 618 326,89 лв.

Заради отсъствието на един от подсъдимите СНС не даде ход на делото. Съдът назначи съдебно-медицинска експертиза, която трябва да установи какво е актуалното здравословно състояние на този подсъдим, дали то е било основателна пречка за неявяването му на разпоредителното заседание днес и може ли да попречи на участието му и в други заседания. Следващото заседание е на 21 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови