Спецпрокурорка иска да се премести в СГС без конкурс, отказаха й

OFFNews 22 февруари 2022 в 12:41 2081 1

Евгения Щъркелова, зам.-шеф на спецпрокуратурата, няма да бъде преназначена като съдия в Софийския градски съд, съдийската колегия на ВСС е оставила без уважение молбата й, съобщи Лекс. 

Евгения Щъркелова стана известна като наблюдаващ обвинител по делото „НАПлийкс“ за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция преди 3 години. Основен обвиняем по него е собственикът на „Тад Груп“ Иван Тодоров, който е обвинен в кибертероризъм, но делото още не е в съда. В хода на разследването прокурор Щъркелова каза, че целта на кибератаката е била дестабилизиране на политическата обстановка в страната и на правителството, всяване на смут и тревога в населението, като част от плана за това било и хакването на поливните системи пред парламента. Обвинението твърдеше, че идеята била да се активират пръскачките при преминаване на автомобили на президента и гости на парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването, а оттам и нестабилност на цялата политическа система, припомня Лекс. 

В края на януари Евгения Щъркелова поиска да бъде преместена от спецпрокуратурата в СГС, като се възползва от действащия все още кариерен бонус. 

Молбата ѝ първо беше разгледана от Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) към Прокурорската колегия, но решението е било отложено, докато не се произнесе Съдийската колегия. Мотивите за отказа са, че в спецпрокуратурата има 22 свободни щата, девет от които обявени на конкурс, а други осем е възможно да бъдат заети по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт – повишаване по вече приключил конкурс.

При толкова свободни места в СП, има възможност Евгения Щъркелова да бъде преназначена там, след като бъде освободена като зам.-шеф, е мнението на съдиите. 

Преди дни Министерството на правосъдието представи проекта за промени в Закона за съдебната власт, с които отпада възможността за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него, да се възползват от т.нар. кариерни бонуси. Проектът предвижда спецпрокурорите да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди, или да бъдат преназначени в окръжна, съответно в апелативна прокуратура. Това означава, че ако дочака тези промени като спецпрокурор, Щъркелова може или да се върне в Софийската районна прокуратура, или да отиде в Софийската градска прокуратура, която е равна по степен на първоинстанционната спецпрокуратура. За преминаване в съда след промените, на Щъркелова би й се наложило да ходи на конкурс, уточнява Сега. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови