Спецпрокуратурата подхвана строежа на детската болница в София

OFFNews 14 март 2022 в 11:17 1517 0

С постановление на наблюдаващ прокурор от Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за това, че длъжностно лице от Министерството на здравеопазването е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения във връзка с възлагането и изпълнението на обществена поръчка с предмет: „Избор на изпълнител за изграждане на Национална многопрофилна детска болница“, съобщиха от СП.

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура.

В началото на февруари здравният министър Асена Сербезова съобщи, че е подписала заповед за проверка на консорциума "Детско здраве", който бе одобрен за изграждането на болницата. Сербезова обясни още, че се водят разговори да бъдат върнати авансово получените от обединението 10 млн. лв.

Със случая се зае и МВР, като ведомството трябваше да установи за какво за изхарчени парите.

България е единствената държава в Европейския съюз, която няма модерна детска болница. Строежът е започнат преди 40 г. и предизвика остри критики.

През декември 2021 г. тогавашният служебен здравен министър Стойчо Кацаров реши за слее Правителствена болница с Националната детска болница. От решението му ставаше ясно, че двете болници ще имат едно ръководство и един борд на директорите.

Така се стигна до протести на медици, студенти и преподаватели. Казусът със сливането доведе и до спиране на занятията в медицинския факултет на Софийския университет. От СУ бяха категорични, че няма да позволят закриването на неговата университетска болница, тъй като Медицинският факултет остава без учебно-клиничната си база и без препoдаватели.

Редовното правителство спря проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews