Специализирана прокуратура внася в държавния бюджет 401 000 лв.

OFFNews 05 юни 2018 в 10:29 3956 1

Специализирана прокуратура внася в държавния бюджет 401 000 лв.

По предложение на Специализираната прокуратура две съдебни инстанции се произнесоха с решения за налагане на имуществена санкция в размер на 401 254 лева на българско юридическо лице, обогатило се през 2009 г. със същата сума чрез престъпна дейност.

С решение за налагане на санкцията на 19 март 2018 г. се произнесе Кюстендилският окръжен съд. На 29 май 2018 г. решението бе потвърдено от Апелативния съд-София. То подлежи на изпълнение, като средствата следва да бъдат внесени в държавния бюджет.

Това е втората санкция на едно и също дружество в приблизително същия размер, която се налага по чл. 83 а от Закона за административните нарушения и наказания, предвиждащ имуществени санкции на фирми, обогатили се незаконно.

По случая Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство още през 2009 г. - за разследване на организирана престъпна група за данъчни измами. В хода на работата бе установено, че дружеството е „възстановявало“ ДДС от фиктивни сделки с кухи фирми, осчетоводявани с неистински документи.

През февруари 2017 г. Софийска градска прокуратура сезира Специализираната прокуратура с искане за внасяне в съда на предложение за налагане на имуществена санкция (съгласно компетенциите на СП за противодействие на организираната престъпност). Софийската градска прокуратура предостави и всички материали по делото, необходими за откриване на процедурата по Закона за административните нарушения и наказания.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  12335

  1

  ПешУ

  05.06 2018 в 10:49

  Абе що за глупости пишете... Прокуратурата е установила закононарушение. Съдът е решил 'да се внесе'... Дали ще се внесат в бюджета - това е съвсем друг, и то силно съмнителен въпрос... Сега ако кажете, и колко пари са платени ЗА специализираната прокуратура, може да се окаже, че за нея РЕАЛНО (а не имагинерно както решението на съда) е платена десеторно по-голяма сума...
   
  X

  Сърбия - приятел или враг