Quantcast

Спецакция в Червен бряг, задържан е кметът Данаил Вълов след разследване на Господари на ефира

OFFNews Последна промяна на 20 март 2019 в 08:44 6448 1

Спецакция се провежда в Червен бряг, задържан е кметът на града Данаил Вълов, съобщи zovnews.com

Жандармерия, екипи на ГДБОП и специализираната прокуратура извършват обиски в сградата на общината, жилището на кмета и неговата фирма. Градът е под полицейска обсада. Акцията е след поредица от журналистически разследвания. 

Вълов е кмет втори мандат, избран е като независим. 

Специализираната прокуратура провежда действия по разследването в рамките на образувано досъдебно производство срещу Данаил Вълов, кмет на Червен бряг, област Плевен. Оперативно-издирвателните действия са възложени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), съобщи прокуратурата. ​Наказателното производство е започнало по материали, изпратени от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и след журналистическо разследване „Господари на ефира“, излъчено на 7 май 2018 г.

Установено е, че Данаил Вълов е нарушил задълженията си като длъжностно лице и възложител на обществени поръчки по програмата „Топъл обяд“, финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане“ и съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица. Стойността на програмата е 229 106, 22 лв. с ДДС.

През април 2017 г. община Червен бряг обявява обществена поръчка с две обособени позиции - „Приготвяне и доставяне на храна „топъл обяд“ в Червен бряг“ и №2 „Приготвяне и доставяне на храна „топъл обяд“ в гр.Койнаре“. Документи по образец, отговарящи на условията на обществената поръчка, са подали три фирми. На базата на критерий „най-ниска цена“ е отговаряла фирмата „М.-П.“ ЕАД, гр. София. Вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в община Червен бряг, Данаил Вълов е прекратил обществената поръчка на 16.05.2017 г. Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8415

1

senester

20.03 2019 в 12:04

Не може и не е редно да спечели друга фирма,освен софийска. Иначе - полиция и прокурор