Софийската градска прокуратура даде на съд апелативния прокурор на Варна

OFFNews 24 август 2023 в 09:50 1926 1

Варненския апелативен прокурор Владимир Чавдаров

Снимка БГНЕС/Димитър Тончев

Варненския апелативен прокурор Владимир Чавдаров

Софийска градска прокуратура предаде на съд апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров за незаконно притежание на боеприпаси, съобщиха от държавното обвинение.

СГП е внесла обвинителен акт за престъпление срещу него по член 339, алинея 2, връзка с алинея 1 от Наказателния кодекс.

Текстовете гласят:

"Чл. 339 (1) Който придобие по какъвто и да е начин, държи или предаде другиму взривни вещества, огнестрелни, химически, биологични или ядрени оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия, без да има за това надлежно разрешение, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.

(2) Ако се касае до взривни вещества, огнестрелни, химически, биологични или ядрени оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия в голямо количество, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години".

Според обвинителния акт към 26 юли 2023 г. обвиняемият имал издадени две валидни разрешителни от служба "Контрол на опасните средства" към Първо районно управление на Областната дирекция на МВР във Варна за съхранение, носене и употреба на общо 10 броя огнестрелни оръжия и 240 броя боеприпаси. В апартамент във Варна обаче той е държал по-голямо количество - 575 броя боеприпаси, без да има надлежно разрешение за 335 от тях.

Срещу Чавдаров бе образувано и друго досъдебно производство - за корупционно престъпление. Предметът на разследването по него е включвал евентуална съпричастност, поради което наблюдаващият прокурор е поискал и получил разрешение от СГС за претърсване и изземване на няколко адреса във Варна, един от които е бил постоянният на обвиняемия. Там той предал боеприпасите, надвишаващи с 335 бр. тези, за които е притежавал разрешителни, пишат от прокуратурата.

На 31 юли 2023 г. СГП предяви постановление за привличането му в качеството му на обвиняем.

Прокурорът е пуснат под гаранция срещу 10 хил. лева.

От основното дело са отделени материали за корупционно престъпление, за което разследването продължава, уточнява държавното обвинение.

Процесуално-следствените действия са извършени от СО-СГП под ръководството и надзора на СГП.

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото за престъплението за притежание на боеприпаси без разрешение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки