ВСС отстрани бившия апелативен прокурор на Варна Владимир Чавдаров

OFFNews 15 август 2023 в 11:15 1729 0

Чавдаров

Снимка БГНЕС

Владимир Чавдаров (вдясно) с адвоката си Людмил Рангелов.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отстрани за четири месеца от длъжността прокурор Владимир Чавдаров - доскорошен апелативен обвинител на Варна, чийто мандат изтече.

Чавдаров бе обвинен в края на юли за държане на голямо количество боеприпаси без разрешение и му бе определена гаранция от 10 000 лв. Магистратът е разследван по сигнал на кмета на Варна Иван Портних за поискан и взет подкуп. В служебната каса на прокурора са намерени 49 000 евро и 20 000 лв. Освен това са открити над 270 боеприпаса без надлежно разрешително.

В последния ден на юли, когато се яви в Софийската градска прокуратура, Чавдаров коментира, че научил от медиите за разследването срещу него.

"Ще дойде времето, когато ще се убедите, че всичко това не е вярно. Аз съм изключително изненадан и просто нямам обяснение. Никога през живота си не съм извършил и сега не съм извършил престъпление", каза тогава той с уточнението, че очаква да бъде оправдан за всичко.

Чавдаров не присъства на днешното заседание на колегията, вместо него се яви адвокатът му Людмил Рангелов, като изслушването на защитника мина при закрити врати.

Миналата година Владимир Чавдаров бе избран за член на прокурорската колегия от професионалната квота, но нито един от избраните не е встъпил, защото Народното събрание така и не посочи своите 11 представители във ВСС.

Днес колегията освободи и зам.-окръжния прокурор на Стара Загора Георги Видев. Той е предназначен на длъжност редови прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика