Сметната палата ще проверява магистрати заради КТБ

OFFNews 15 февруари 2016 в 14:39 3218 0

Ще поискаме Сметната палата да направи проверка за съответствие на подаваните от магистратите декларации и списъците от КТБ. Това каза пред журналисти председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров по повод списъците с влогове на магистрати във фалиралата КТБ.

Преди проверката обаче Висшият съдебен съвет (ВСС) ще поиска от синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) да му предоставят данни с влоговете на магистрати по години. Така палатата ще може да направи съпоставка с декларациите на магистратите, за да се изясни има ли несъответствие в имотното състояние на магистратите, които са имали депозити във фалиралата банка.

„Комисията ще изиска от синдиците на банката оригиналните списъци, защото знаете, че в медиите се появяват различни информации. В продължение на дни и часове имаше промяна в имена и суми. След това ще видим от този списък кои са действащи магистрати. След като направим този филтър, ще предоставим тази информация на Сметната палата, като ще ги помолим да направят всъщност проверка за съответствие на подаваните от тези магистрати декларации“, поясни Тодоров.

За да бъде улеснена проверката, от ВСС ще поискат синдиците на КТБ да направят разбивка по години, така че да могат да се сравняват обстоятелствата в различните декларации, които се подават в Сметната палата. Ако одитният орган открие разминавания, Националната агенция за приходите ще бъде сезирана.

Комисията не намира по никакъв начин за укоримо действие от страна на някой магистрат той да има влог, депозит или някакви взаимоотношения, с която и да е търговска банка, каза още Ясен Тодоров.

„Считаме, че се създава медийна истерия, най-вече по отношение на влоговете на магистратите, защото в тази банка влогове са имали не само магистрати. Нямаме представа колко пари има вложени в тази банка, но със сигурност не на магистратите са най-много вложени пари”, категоричен бе той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ла фурия излъга и надигра Англия на Саутгейт