Следователите застанаха зад Гешев и се разсърдиха на опонентите му

OFFNews 18 ноември 2019 в 11:55 3324 4

Най-голямата съсловна организация в системата на съдебната власт - Камарата на следователите в България, изпрати писмо до президента, ВСС и Инспектората към Висшия съдебен съвет, в което пише, че процедурата по избор на главен прокурор е била прозрачна, публична и изцяло проведена по закона. 

Иван Гешев е получил необходимите 20 гласа от членовете на ВСС. Докато течеше процедурата, обществото и институциите са били информирани за концепцията на единствения кандидат за главен прокурор. От това са се възползвали опонентите на Гешев.

"Считаме, че езикът на персонална и институционална конфронтация нагнетяват напрежение в съдебната система и са в очевидна вреда на институциите в държавата и на гражданското общество. Политизирането на процедурата дестабилизира институцията прокуратура, а противопоставянето на отделните части на съдебната система е във вреда на всички, но най-вече на гражданите на Република България", са написали от камарата.

Изместването на фокуса от професионалните качества на Иван Гешев към политически дебат и опитите за упражняване на външен натиск са в противоречие на духа на закона. От камарата остро възразяват срещу продължаващия политически натиск, вкл. с декларации и отворени писма, чиято цел е да предизвикат скандал и раждането на фалшиви новини.

Очакванията на следователите са в разумен срок да бъде издаден указа на президента за назначаване на Гешев като главен прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

4

sawall

18.11 2019 в 15:05

Така умира и последната надежда за нормално правосъдие в България, а с това и последната надежда да излезе нещо от тази държава в следващите няколко десетилетия.

6015

3

Ехо

18.11 2019 в 14:30

Цинично е да се фукаш със законна процедура, когато тя преднамерено е направена така, че да осигури прокурор, който е удобен на властта! Освен това, известно е, че далаверата в съдебната система започва именно от следствието, където липсва каквато и да е отговорност при нарушени процедури!

25665

2

Victimized

18.11 2019 в 12:52

Прокурори и адвокати напълно затвърдиха общественото мнение, че те са независими единствено и само от народа и законодателната власт.
Колкото и да си миете ръцете с това как процедурата е законна, хората които имат дори и бегла представа от история знаят, колко много неща които днес смятаме за престъпни са били закон преди време и как точно обществото с не толериране на тези очевидно неморални и престъпни закони, налагат промяна. Това, че елита ходи със законите напред не ги прави нищо повече от тирани, но историята също помни, че тираните, обикновено не свършват добре.....

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

18.11 2019 в 12:26

ПРОКУРОРЧЕТАТА И УЖ СЛЕДОВАТЕЛИТЕ, справка от интернет:

ПРАВИЛА ЗА ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД И ГЛАВЕН ПРОКУРОР

ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРА
1, Когато при първото гласуване никой от кандидаТИТЕ не е получил седемнадесет или повече от гласовете на членовете на пленума на Висшия съдебен съвет, изборът продължава за ДВАМАТА кандидати, получили най- много гласове.
2, Когато при повторното гласуване никой от ДВАМАТА кандидати не е получил 17 или повече гласове от членовете на ВСС , процедурата се прекратява.

Въпрос – защо се говори за ДВАМА кандидати (поне!),
а уж юристи ни обясняват, че може кушия с една кранта да се пускала?

П.П. Колкото и да се сърдите, цупите, фръцкате и пр.
"ТИ си го избра" вече е "НАЗНАЧИХ СИ ГО"..