Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Следователят Бойко Атанасов първи се включи в състезанието за ВСС

OFFNews 14 март 2022 в 12:53 2183 1

Следователят Бойко Атанасов е първият кандидат за член на бъдещия Висш съдебен съвет. Той предлага да бъде избран заради досегашната си дейност на независим магистрат и се аргументира с факта, че иска да вложи професионалната си компетентност за независимост на съдебната власт. 

Бойко Атанасов е известен с кандидатирането си за всякакви позиции, но без успех - шеф на Софийската районна прокуратура, Софийската градска прокуратура, Специализираната прокуратура и апелативната спецпрокуратура. На два пъти искаше да се включи в работата на Европейската прокуратура, после се кандидатира за независим депутат.

Изборите за нови членове на ВСС са насрочени през юни и юли, като общите събрания на магистратите се провеждат в две последователни съботи.

По закон съдебната система излъчва 11 от членовете на ВСС, другите 11 се избират от парламента с квалифицирано мнозинство от 2/3 или 160 гласа. 

Предложения за членове на ВСС може да прави всеки един от магистратите не по-късно от два месеца преди избора. Всяка номинация трябва да бъде съпроводена с мотиви за личните, професионални и нравствени качества на кандидата, да има неговото съгласие, а самият той после ще има 14 дни, за да представи концепция, автобиография, мотиви защо иска да влезе в съвета, както и документи, че отговаря на законовите изисквания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

14.03 2022 в 14:01

След избори, българите сложиха втора, трета и четвърта зависимите от Русия ГЕРБ, ДПС и БСП. Какво да очакваме от 11-те предложени от подобни формации?
 
X

Да помогнем на украинските деца!