Скоби и "паяци" действат незаконно в цялата страна

OFFNews Последна промяна на 27 юни 2017 в 12:31 6741 0

Паяците, които вдигат коли, и блокиращите скоби на гумите, се използват незаконно в редица случаи, показва поредна проверка на прокуратурата спрямо разпоредби на подзаконови нормативни актове, приети от общински съвети.  

При проверката на ВАП са разкрити разрешения, с които прилагането на принудителната административна мярка е възможно и при условия, несъществуващи в Закона за движение по пътищата, съобщават от обвинението. Като пример те посочват слагането на скоби на автомобил, който е останал по-дълго в зона за платено паркиране. 

Намерени са и наредби на общински съвети в противоречие зъз ЗДвП. Налице са дори случаи на въвеждане на санкции в по-малък размер в сравнение със законовите при нарушаване на забраните за паркиране на пътни превозни средства в паркове, градини и зелени площи, както и на специално обозначени места, обслужващи хора с увреждания.

Към настоящия момент са подадени 23 протести до административните съдилища против наредби, действащи на територията на общини Казанлък, Созопол, Шумен, Асеновград, Добрич, Монтана, Силистра, Кърджали, Велинград, Панагюрище и др.

Ефектът от проверката се открива в предприетите мерки за отстраняване на незаконосъобразните административни тежести за граждани и организации, както и за гарантиране на законосъобразността на санкционната дейност на териториалните органи на властта.

Проверката на ВАП продължава.