Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сириецът, убил двамата полицаи при катастрофата в Бургас, е пълнолетен

OFFNews 16 септември 2022 в 16:13 4235 2

Омар

Снимка БГНЕС

Омар Абдан

Сирецът Омар Абдан, управлявал автобуса, който предизвика катастрофата, довела до смъртта на двамата полицаи в Бургас, е пълнолетен. Роден е през 2004 г., а не през 2007 г., както твърдеше досега, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева, като уточни, че информацията е от Интерпол - Сирия.

По думите на Милева данните за възрастта на Омар Абдан са доказани и от експертиза, направена у нас. Тя включвала образна диагностика, рентгенови снимки на ръцете, таза и костите. 

В хода на досъдебното производство се разследва и версията за терористичен акт. Разпитани са около 50 свидетели, назначени са множество експертизи, изискана е информация от мобилните оператори в страната.

Двамата служители на МВР - Йордан Илиев, 31 г. и Атанас Градев, 43 г., загинаха на 25 август след преследване и при опит да спрат автобус с нелегални мигранти. Шофьорът на автобуса не се подчини и помете полицейския екип на кръговото кръстовище "Трапезица" в града.

Тогава Омар твърдеше, че е на 15 г., но прокуратурата се осъмни, а съдът го остави в ареста. 

След доказване на възрастта на Омар Мохамад Али Абдан обвиненията към него ще бъдат преквалифицирани. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 15 г. до 20 г. зад решетките или затвор до живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews