Синът на Васил Божков остава на свобода срещу 1 млн. лв.

OFFNews 12 март 2020 в 14:44 14935 1

Апелативният специализиран съд реши да не променя мярката за неотклонение на сина на бизнесмена Васил Божков - Антон.

Магистратите днес прецениха, че синът на Васил Божков не е участник в организирана престъпна група, а само е помагал за изпиране на пари по указание на други.

Съдът прецени, че не са наличие и двете задължителни предпоставки за задържане под стража - риск да извърши нови престъпления и опасност от укриване. Паричната гаранция от 1 млн. лв. остава.

Божков-младши трябва да плати парите в 14-дневен срок. На днешното заседание на съда един от адвокатите му заяви, че тази гаранция надхвърля близо 2 пъти семейния доход на Антон Божков. Той има две малки деца. В съда днес бе и съпругата му Ива Софиянска-Божкова.

Съдът обаче прие, че сумата е адекватната мярка, която ще го възпре да се укрие от правосъдието.

На 4 март Специализираният наказателен съд пусна от ареста сина на Васил Божков срещу 1 млн. лева парична гаранция, но прокуратурата обжалва това решение.

Антон Божков е обвинен за пране на пари. Според прокуратурата той e купувал, преобразувал и трансформирал имоти, за които предполагал, че са придобити от престъпни деяния.

Обвинението твърди, че Антон Божков притежава дял от дружество, свързано със съмнителни финансови операции.

Тогава Специализираният наказателен съд прецени, че няма опасност синът на Васил Божков да се укрие или да извърши друго престъпление.

Апелативният специализиран съд потвърди и постоянното задържане под стража за бившата секретарка на Васил Божков - Йоана Чолакова, която работи като административен директор в ФК "Левски". Тя също е с обвинение за участие в престъпната група на Божков-старши.

Магистратите смятат, че има опасност тя да извърши престъпление, ако е на свобода. Тя е подведена под отговорност за участие в престъпна група, чийто лидер е Васил Божков, търговия с културни ценности и пр.

Самият Васил Божков се намира в Обединените арабски емирства, откъдето прокуратурата очаква да бъде екстрадиран. С промени в законодателството държавата иззе лотарийния му бизнес, а прокуратурата го обвинява за 11 престъпления, между които принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности. Той е разследван и за изнасилвания и убийства.

В края на февруари бе повдигнато обвинение и на съпругата му Елена Динева. Според прокуратурата тя е била член на организираната престъпна група на мъжа си и също е задържана под стража.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови