Сигнал за бомба след избора на съдии по делото "КТБ"

OFFNews 03 юни 2015 в 12:45 3562 1

Сигнал за бомба след избора на съдии по делото

Трима съдии по делото за несъстоятелността на КТБ бяха избрани в публична процедура днес. Това са Светла Божкова, Ивайло Младенов и Теодора Кръстева от Софийския апелативен съд, където делото ще се гледа на втора инстанция.

Минути след избора им всички присъстващи на публичния избор бяха помолени да напуснат сградата на Съдебната палата заради пореден сигнал за бомба.

Публичният избор на съдебен състав по делото КТБ е прецедент за Софийския апелативен съд, съобщава БНР. За такава публичност съдебните репортери настояваха още преди избора на съдия-докладчик на първата съдебна инстанция. Тогавашният председател на Софийския градски съд Владимира Янева отказа, а в последствие стана ясно, че около случайния избор са били допуснати доста нарушения, които проверка на Висшия съдебен съвет установи, че не са били изключение.

Имената на съдиите днес бяха определени от изпълняващия длъжността председател на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев. Имената им бяха избрани от компютър измежду 14 съдии от Търговското отделение на съда.

Тримата съдии сега трябва да се запознаят с петте папки жалби и протести и в едномесечен срок да се произнесат по допустимостта на тези жалби и по делото по същество. Основният спор по делото е за датата, от която КТБ изпада в неплатежоспособност. Според Софийския градски съд и съдия Иво Дачев това е 6-и ноември. Според Софийската градска прокуратура и БНБ обаче е 30-и септември и това е констатирано от одитен доклад, според който банката е с отрицателен капитал, а датата е от ключово значение заради проблема със законността на цесиите и прихващанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews