Схемата за измами за над 1,5 млн. лв.: Плащаш по 200 лв. месечно за реклама в интернет

OFFNews 17 февруари 2023 в 15:19 2939 0

измами

Снимка Архив

Измамата с рекламиране на доверчиви потребители в интернет.

Три са случаите на онлайн измами за 1,5-2 млн. лв., за които по-рано през деня бяха задържани трима души при съвместна акция на прокуратурата и ГДБОП.

Първият случай е от средата на декември. Става дума за измами с реклами в интернет, с които са зарибявани граждани, бизнесмени и компании. До момента са установени трима души - двама са управители, а третият директор на дружество, което от 2016 г. се занимава с реклама в интернет. Пострадалите са плащали между 180 лв. и 220 лв.месечно, за да се рекламират, обясниха от прокуратурата. 

Установено е, че извършителите са се представяли за упълномощени хора от най-голямата интернет търсачка. Те събирали големи суми от бизнесмени в цялата страна, като им обещавали по-добро представяне в интернет. Задържаните са наемали служители, които да набират хора и фирми да предлагат реклама в Google, обявиха разследващите.

Сред пострадалите е земеделски производител, който отглежда животни. Разследващите недоумяват как човекът се е поддал на изкушението да плати за реклама, за да се позиционира по-добре в търсачката.

По престъпната група е работено близо година, а схемата станала ясна, след като ощетените разбрали, че са излъгани и са започнали да си искат парите обратно.

"На този етап мога да кажа, че вече е образувано производство. По тази схема повече от година работят съвместно ГДБОП и Областната дирекция на МВР в Пловдив", коментира служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в Кърджали.

Той отказа подробности около извършването на въпросните измами. Само каза, че схемата е работила в големи мащаби и очевидно отдавна. Изяснява се точният брой на ощетените. Министърът изрази надежда, че производството ще протече по начин, по който ще се стигне до осъдителни присъди. Демерджиев допълни, че възнамерява да награди хората, работили по случая, защото това е добър пример за последователна работа в дълъг период от време, който е довел до резултати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови