Семейството на убития прокурор Николай Колев осъди прокуратурата за 27 000 лв.

OFFNews 12 март 2020 в 10:40 10498 0

Семейството на убития висш прокурор Николай Колев осъди прокуратурата за обезщетение от общо 27 000 лв. Решението на Софийския градски съд е на първа инстанцияева, съобщи Лекс.

Обезщетенията са заради понесени от семейството неимуществени вреди от това, че Колев беше обвиняем по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. То приключи окончателно едва през 2015 г. и стана пословичен пример за бавно правосъдие - точи се 15 г. 

Адвокатката беше убита преди 20 г. и в началото на разследването прокурорът Николай Колев е обвиняем като помагач на тримата извършители, защото ги бил съветвал как да извършат убийството. По онова време обаче обвиненията срещу Колев валят едно след друго и през 2001 г. той дори е незаконно задържан, а срещу него са повдигнати общо 6 обвинения, повечето от които за притежание на оръжие, боеприпаси и наркотици.

Атаките срещу него започнаха, след като той влезе в конфликт с тогавашния главен прокурор Никола Филчев и публично обяви, че той нарежда противозаконни действия на подчинените си и е наложил авторитарен стил на управление. 

Обвиненията срещу Колев отпадат, след като заповедта за уволнението му е отменена, тъй като се ползва с имунитет за наказателно преследване. През декември 2002 г. Николай Колев беше разстрелян пред дома си с 8 куршума, а извършителите така и не бяха открити.

Семейството му заведе пословичното дело „Колеви срещу България“ в Страсбург, по което Европейският съд по правата на човека реши, че разследването на убийството на Колев не е водено безпристрастно, а в България няма как да бъде проведено обективно разследване срещу главния прокурор. И до днес решението на съда не е изпълнено.

На Колеви бяха присъдени обезщетения от 30 000 евро. Междувременно през 2008 г. семейството на убития магистрат заведе и спечели дело срещу прокуратурата заради незаконния арест на Колев, воденото тогава дело срещу него и проведените претърсвания и изземвания, припомня Лекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!