Седем митничари от Калотина остават в ареста

OFFNews 13 февруари 2020 в 16:11 1921 0

Седем от митничарите, задържани на ГКПП "Калотина" за подкуп, остават в ареста, реши Апелативният специализиран съд. Така апелативните съдии потвърдиха решение от 8 февруари 2020 г.

Един от мотивите е, че задържаните са съпричастни към престъпленията, в които са уличени, и има риск да извършат друго престъпление, например да повлияят на свидетелите.

Показания освен турски, сръбски и български шофьори са дали и техни колеги. 

Шефът на пункт "Калотина" Райчо Алексиев е обвинен като ръководител на групата за подкупи, а Радостин Койчев, Стоян Стоянов, Росен Златанов, Йордан Василков, Ивайло Иванов и Георги Раданов като участници в нея.

Адвокатите им представиха куп удостоверения за квалификация на митничарите и благодарствени писма за работата им през годините. Те твърдят, че от показанията на свидетелите не ставало ясно кой точно какви пари е поискал и взел.

Прокуратурата обаче твърди, че са вземали пари от шофьорите, за да не бъде проверен товарът им и да бъдат спестени такси. После те се отчитали на началниците на смени, които правели отчисления за шефа. За една смяна се изкарвали между 800 и 1000 евро от коли и между 1000 и 1200 евро от камиони, съобщи преди дни държавното обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови