САЩ поставиха България под наблюдение заради онлайн пиратството

В доклада на Службата на търговския представител за 2022 г. се казва, че страната ни не е предприела сериозни мерки в областта на интелектуалната собственост

OFFNews 26 април 2023 в 19:31 5857 1

наблюдение

Снимка Getty images

Наблюдението ще продължи през тази година.

България е включена в списъка за наблюдение на САЩ през 2023 г. заради недостатъци в разследването и наказателното преследване на случаите на онлайн пиратство, става ясно от доклад на Службата на търговския представител на САЩ.

В специалния доклад 301 от 2022 г. на въпросната служба се казва, че страната ни не е предприела сериозни мерки в тази посока, но се отбелязва, че в българското законодателство в областта на интелектуалната собственост е започнало изготвяне на текстове, които да подобрят разследването и наказателното преследване на този вид престъпления. Освен това страната ни е увеличила максималната присъда за някои престъпления срещу интелектуалната собственост от 5 на 6 г. затвор и е създала нов отдел за киберпрестъпност в Националната следствена служба.

"Дългогодишните проблеми, свързани с правоприлагането в областта на интелектуалната собственост в България, продължават да включват неадекватно наказателно преследване, продължителни и неефективни процедури, както и липсата на възпиращи наказателни санкции, особено в областта на онлайн пиратството. Заинтересованите страни изразиха загриженост по отношение на известните сайтове за онлайн пиратство, за които се съобщава, че се намират в България или се управляват от там. САЩ очакват да продължат да работят с България за решаване на тези проблеми", се казва в доклада.

В мотивите за решението се казва, че то е отговор на "отправените към държавата критики по Раздел "Специален 301" от Търговския закон на САЩ във връзка със защитата на интелектуалната собственост, най-вече в областта на онлайн пиратството".

През 2023 г. ще бъде преценено дали страната ни отбелязва напредък по въпроса.

В доклада освен България са включени още 21 страни, сред които Беларус, Канада, Колумбия, Египет и др. Приуритетно ще се наблюдават още 7 държави - Аржентина, Чили, Китай, Индия, Индонезия, Русия и Венецуела.

Наблюдението на Украйна е спряно заради непровокираното нахлуване на Русия през февруари 2022 г.

От доклада става ясно още, че Беларус е включена в списъка за наблюдение в отговор на приетия от Минск нормативен акт, който узаконява нелицензираното използване на определени произведения, защитени с авторски права, ако притежателят на правата е от чужда държава, която "извършва неприятелски действия". Освен това Беларус може да задържи авторските възнаграждения от това нелицензирано използване и да ги прехвърли към общия бюджет на страната, което означава, че режимът на Лукашенко ще има пряка финансова полза от това.

За Китай е посочено, че все още има много сериозни опасения за защитата на интелектуалната собственост. През 2022 г. темпът на реформите  се бави. Освен това изявленията на китайски ръководители, които обвързват правата върху интелектуалната собственост с господстващото положение на китайския пазар, все още предизвикват силна загриженост. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови