ВКС не е съгласен с намаленото наказание на акушерката, пребила бебе преди 5 г.

OFFNews 08 декември 2020 в 13:43 1748 0

Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която преди 5 г. преби новородено момиченце, се връща в апелативния съд. Решението е на Върховният касационен съд (ВКС), който прецени, че неправилно втората инстанция е приела за смекчаващи вината на Ковачева обстоятелствата, че е изразила съжаление за стореното, работила е извънредно, а делото е продължило над 5 г. Заради това апелативният съд намали наказанието ѝ на 16 г., съобщи Лекс.

В средата на ноември м.г. тричленен състав на Софийския апелативен съд коригира присъдата на акушерката Емилия Ковачева. Прокуратурата поиска 18 г. затвор за акушерката, която беше наказана за опит за убийство на новороденото.

Случаят придоби скандална известност през април 2015 г., след като в публичното пространство беше разпространен видео запис, на който се вижда как по време на нощната си смяна акушерката удря четиридневното момиченце многократно. Впоследствие детето отключва епилепсия.

Тезата на защитата беше, че Ковачева е била в неадекватно състояние заради дежурство, продължило над 36 часа.

Делото стигна до ВКС, след като акушерката и защитата ѝ поискаха по-леко наказание, като твърдят, че тя не трябва да отговаря за убийство. Родителите на детето пък настояха за доживотна присъда за Ковачева.

Върховните съдии смятат, че не трябва да бъде наложено най-тежкото наказание - доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Но са категорични, че воденото вече 5 г. дело не означава, че срокът е неразумен и това трябва да води до по-ниско наказание. Според ВКС трябва да се преценява не само продължителността на процеса, а и неговата сложност. Надценено е и значението на приетите по делото констатации на „Главна инспекция по труда“, според които Ковачева е работила прекалено много часове извънредно и без нужните почивки. Върховните съдии отчитат, че такова е било желанието на акушерката.

ВКС не приема изразеното от акушерката съжаление за стореното като допълнително смекчаващо отговорността ѝ обстоятелство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки