Сарафов: Иванчева е жертва единствено на собствената си алчност!

OFFNews 12 ноември 2022 в 18:20 5777 7

Десислава Иванчева пристига в Сливенския затвор.

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Десислава Иванчева пристига в Сливенския затвор.

Десислава Иванчева може да е жертва единствено на собствената си алчност - заяви зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред БНТ.

Една от най-дразнещите форми на корупция най-ежедневната е именно в местната администрация, категоричен бе той.

"Ако един местен администратор се вземе за човек, от когото зависят съдбите на хората в региона, това не е добре, и ние трябва да вземем мерки. 6-годишната присъда е пример за справедлива присъда, спрямо закона и доказателствата по делото. Остава да излежи малко повече от половината от тази 6-годишна присъда, тъй като има приспадане", добави Сарафов.

6-годишната ефективна присъда на бившата кметица на район "Младост" предизвика съчувствие и протести, такъв започна и тази вечер пред Съдебната палата в столицата. Бившият национален омбудсман Мая Манолова заяви, че ще поиска помилване от президента. Предстои Комисията по помилване да разгледа случая.

Тази седмица Иванчева бе призната за виновна за това, че като районен кмет през март 2018 година е поискала сумата от 250 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин, за да подпише разрешително за строеж. Впоследствие намалява сумата на 187 500 евро, платима на части, и е получила 70 000 евро подкуп. Подкупът – особено големи размери – е получен чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното ѝ положение - става ясно от окончателното решение на Върховния касационен съд от 9 ноември 2022 г.

Присъдата ѝ е 6 години затвор и глоба от 12 хил. лева.  Тя няма да може да заема държавна или общинска служба, свързана с властнически правомощия и я лишава от правото да упражнява професия и дейност в държавни и общински институции, учреждения и предприятия за по 8 г.

Иванчева вече е в Сливенския затвор.

Заедно с нея бяха осъдени заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова (5 г. затвор и 10 хил. лева глоба) и Петко Дюлгеров (4 г. затвор и 8 000 лева глоба) като помагачи.

Александър Ваклин също коментира присъдата и обществената реакция днес в интервю за „24 часа“. На въпрос много или малко са шестте години затвор той отговаря, че и 6 месеца са достатъчни и че по-важното от срока е, че присъдата казва „виновен“ и това, че три съдебни инстанции са се произнесли така.

Попитан от алчност или от глупост бившата кметица е поискала подкупа той отвръща „защото го правеше редовно“ и добавя, че други не са посмели да свидетелстват.

„Цялото общество говори за корупция, но само по социалните медии, вкъщи и по заведения, а никой не застава с лицето си да даде показания. Много хора знаят за много по-тежки корупционни схеми, но никой не смее да свидетелства. Не е достатъчно аз да ви кажа на вас за корупционна схема и вие да напишете статия“, отбелязва той и призовава гражданите да имат повече вяра в институциите, защото „когато някой второразряден политик замеря полицая с павета на площада, той трябва да се замисли, че утре, когато неговото дете или самият той има нужда от помощ, ще се обърне към същия полицай, когото е замерял с павета заради политическата кариера.

Така че се надявам всички хора да спрат да замерят с павета институциите и органите на държавната власт, а да се замислят как може да им помогнат да работят по-добре“.

Днес Сарафов бе попитан и за разпита на служебния енергиен министър Росен Христов и уточни, че Христов е бил разпитван във връзка с въпроса има ли нарушения при газовите доставки, определяне на цените и т.н., без да даде подробности. "Колегите работят и се надявам истината, каквато и да е тя, да бъде наяве съвсем скоро."

Той прогнозира, че до Нова година ще има "изясняване на картината дали има престъпление".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

915

7

8LCHQ997B0oOvWE

13.11 2022 в 09:48

Дайте и записи от предизборната и кампания за кмет.Кой я издига,кой лобира за нея,и така.И понеже Иванчева простее и хабер си няма от публична администрация и закачиха другата.Тя е "мозъка".Иванчева е куха лейка.Строителната мафия си ги назначи,но двете се помислиха за фактор и започнаха да "работят"за себе си.Е,останалото се знае.Изпържени или сготвени,трябва да лежат.

-5396

6

Бай Пешо от Перни 6

12.11 2022 в 23:28

Не знам, ако е виновна трябва да лежи, ама като знам че Гешев е бил наблюдаващ прокурор и ме налягат едни съмнения :).

10212

5

Човека

12.11 2022 в 20:32

Има ли изобщо видео от спирането на колата и изваждането на парите от нея? Ако има, какво пречи на прокуратурата да го покаже и да изчисти всички съмнения. И без друго обичат да илюстрират със следствени материали как успешно борят престъпността. Такива записи са обичайна практика да се правят и показват публично на запад.
А ако няма, интересно защо няма.

925

4

ешо

12.11 2022 в 19:45

ако е от алчност и боко да я е изпреварил в затвора просто нее близка с прокурорската мафия

3767

3

Име на профила

12.11 2022 в 19:20

Е, за съжаление тестовете не са сто процента верни. На нейна страна съм, просто казвам, че е по-добре съдът да не ги приема за чиста монета, че изведнъж всички шиши-та ще изпият по едно хапче и ще ги минат смело.

Писах вече няколко пъти - опитай да излезеш срещу системата, и тя се обединява и такъв ти го набива... От първа ръка съм чувал какви ли не случаи - не за подкуп, но ставаш неудобен на шефа на някоя служба, изведнъж се появяват документи които уж ти си подписал, "експерти" графолози веднага се изказват, че подписа е твой, и айде при прасето гешефт.

Трябва централна промяна на цялата система, много смени; не харесвам всичко които ПП направиха и не направиха, но тъкмо бяхме тръгнали в правилна посока - и айде обратно при тиквун и агата.. :-(

1905

2

2021

12.11 2022 в 19:03

И теста го мина доброволно, по собствено желание. Но е нужно съда да се заинтересува от резултата - https://youtu.be/cz7g958k5dI

5827

1

pisnamiotmutri

12.11 2022 в 19:01

Нагли хора ни мачкат. Иванчева и детектор на лъжата мина, и отпечатъци нямаше и свидетел се отказа от показанията си срещу нея. Как пък единствения неудобен ще реши на най-видното място подкуп да взима все едно не знае, че няма гръб и мафията го дебне дори със СРС-та.