Сарафов иска производство срещу прокурор във ВКП, поемал два пъти повече дела за корупция и ги бавил с година

OFFNews 20 септември 2023 в 11:34 1496 0

Борислав Сарафов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Борислав Сарафов

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е внесъл предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на прокурора от Върховната касационна прокуратура Максим Колев.

Причината е, че Колев поел два пъти повече дела за корупция от колегите си, но не предприел действия по тях с месеци, понякога - и с повече от година. 

Сарафов разпоредил проверка на работата на прокурора, която установила забавяне на преписки между 1 януари 2022 г. и 12 юли 2023 г. 

Според доклада от проверката Колев се е произнесъл или предприел действия със закъснение до 2 месеца по 34 случая, а със закъснение над 6 месеца - по 69 случая, като в 22 от тях забавянето е от и над 1 година.

Преписките са му били възложени, докато е бил в отдел "Специализиран", и по-конкретно в групата, която разследва корупционни престъпления. Към момента той е в екипа на отдел "Съдебен" към ВКП.

В специализирания отдел прокурорът е наблюдавал преписки с фактическа и правна сложност при значителна натовареност, която е надвишавала близо два пъти средната на прокурорите там.

При разпоредена допълнителна проверка са установени 103 случая, свързани с 98 прокурорски преписки, по които в периода 1 януари 2022 г. - 12 юли 2023 г. Максим Колев се е произнесъл не само извън законоустановените, но и извън разумните срокове, отбелязва прокуратурата.

В предложението си до Прокурорската колегия на ВСС Сарафов посочва, че забавеното произнасяне по делата "представлява системно неспазване на сроковете, предвидени в процесуалните закони" и е нарушение на Закона за съдебната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови