Съдиите във ВСС искат да се върнат на старите си длъжности

OFFNews 28 септември 2022 в 15:07 1464 0

съвет

Снимка Архив

ВСС

Ден след като Конституционният съд даде на практика безсрочен мандат на Инспектората на Висшия съдебен съвет и направи възможно това и за ВСС всички членове на Съдийската колегия са подали молби да бъдат възстановени на длъжностите, които са заемали като магистрати. Най-вероятно така ще постъпят и от Прокурорската колегия, съобщи "Лекс".

Кадровиците са посочили в молбите си, че искат да бъдат възстановени от встъпването в длъжност на членовете на новия ВСС.

Но преди това трябва да бъде решено дали да се чака конституирането на следващия състав на съвета, който да възстанови настоящите членове, или те сами да гласуват за връщането си в съдебната система. Досега новите кадровици са възстановявали предишните. В момента обаче парламентът не е избрал своята квота във ВСС и не е ясно кога ще се случи това, защото са необходими 160 гласа.

Освен това, ако ВСС реши старият състав да ги върне, не е ясно кога да стане това - преди 3 октомври, когато изтича мандатът на съвета, или след това.

Членовете на Съдийската колегия в момента са десет, след като оставки подадоха Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова. Двамата се върнаха на старите си места - Шекерджиев във ВКС, а Димитрова - в Окръжния съд Бургас. 

Боян Магдалинчев и Вероника Имова са в пенсионна възраст и не могат да се върнат като магистрати.

Във Върховния касационен съд ще бъдат възстановени Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Севдалин Мавров, като предстои последните двама да се пенсионират – тя догодина, а той през 2024 г.

Атанаска Дишева трябва да се върне във Върховния административен съд, Стефан Гроздев – в Софийския апелативен съд, където вероятно ще отиде и Драгомир Кояджиков, който преди това беше магистрат от вече закрития Апелативен специализиран наказателен съд. Даниела Марчева пък ще бъде възстановена в Софийския градски съд. Единствено за Боян Новански няма нужда се гласува възстановяване, защото той е адвокат.

Членовете на Прокурорската колегия са девет. Светлана Бошнакова трябва да се върне във Върховната касационна прокуратура, Йордан Стоев – в Софийската апелативна прокуратура, Георги Кузманов – в АП-Бургас, Евгени Иванов – във Военно-апелативната прокуратура, Огнян Дамянов – в ОП-Разград, Пламен Найденов – в ОП-Перник, Калина Чапкънова – в ОП-Бургас, Гергана Мутафова – в РП-Пловдив, а Стефан Петров – в Националната следствена служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!