КС удължи неограничено мандата на съдебните инспектори и ВСС

OFFNews 27 септември 2022 в 11:47 1419 0

съд

Снимка Архив

Конституционен съд

Конституционният съд прие ключово за съдебната система решение, с което дава мандат без срок на Инспектората на Висшия съдебен съвет в случай, че парламентът не е избрал свои представители там. Органът е отговорен за проверката на работата и имуществото на магистратите.

"С изтичането на срока, за който са избрани, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет изпълняват своите функции до избиране от Народното събрание на главен инспектор, съответно на инспектори", се казва в решението на КС, прието със 7 гласа "за" и три "против".

Според съда "конституционно недопустимо е да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на ИВСС поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания".

"Дискреционната власт на парламента е лимитирана и обратното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно установено по волята на суверена като елемент на фундаменталната структура на основния закон", обясняват от КС.

Това на практика означава, че решенията на съдебните инспектори ще са напълно легитимни и след изтичането на мандата им, след като последният парламент не успя да избере наследник на Теодора Точкова.

Конституцията определя 5-годишен мандат на главния инспектор и 4 г. за инспекторите. Втори мандат не е допустим.

Решението на КС дава яснота и за съдбата на ВСС, чийто мандат изтича на 3 октомври. След днешното решение на съда той ще се удължи за неопределено време, докато парламентът успее да осигури необходимите 160 гласа, за да попълни квотата. Засега са избрани само 11 от необходимите 22-ма членове във ВСС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!