Съдиите от ВСС предупредиха за опасност от разправа с магистрати

OFFNews Последна промяна на 27 септември 2019 в 13:28 2319 3

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е загрижен от ескалирането на общественото напрежение по повод предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. Това дава основание за опасност от насилие над магистрати, се казва в обръщение към гражданите, гласувана с мнозинство от колегията.

Ето и пълния текст на обръщението:

"Независимостта не е прерогатив на съдебната власт и привилегия на отделния съдия, а съществува в интерес на тези, които търсят или очакват правосъдие, защото законосъобразното и обективно разглеждане на съдебните дела е от съществено значение за демократичното общество. Независимостта на съдиите не е безусловна и рамките на нейното проявление са законовоустановени в чл.117, ал. 2 КРБ, който предвижда, че при осъществяване на функциите си българските магистрати се подчиняват само на закона. Съдийската колегия на ВСС изпълнява задължението си да осигурява и отстоява независимостта на магистратите, като спазва приетите Стандарти за независимост на съдебната власт.

Тези стандарти предвиждат, че в случаи на направени изказвания от представители на изпълнителната и законодателната власт, политически партии или на медийни публикации, в които се сочат конкретни обстоятелства за нарушения в правораздавателната дейност и на морално-етичните норми на поведение от съдия, или се създават съмнения за неговата почтеност и за наличие на корупционни практики, с цел защита на магистратите и запазване на доверието в съдебната система, твърденията трябва да бъдат проверени и разследвани, а предприетите действия и резултатите от тях следва да се оповестят публично. Това беше причина Съдийската колегия на 24.09.2019 г. да сезира ИВСС за извършване на проверка, на основание чл. 175к, ал. 3 и ал. 4 ЗСВ.

Стандартите обаче са категорични, че недопустимо поведение е отправянето на обиди, клевети и манипулации, поставящи под въпрос професионалната компетентност на съдия, както и призиви за саморазправа със магистратите, на което сме свидетели към настоящия момент.

Призоваваме българското общество да зачита конституционно установената независимост на съдебната власт, която е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Всяка форма на вербална атака, насочена срещу личността на магистрата, опит за физическо въздействие и заклеймяването на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт.

Ескалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа, поради което Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се обръща към всички с молба да се въздържат от провокации, да спазват установения законов ред и да зачитат независимостта на съдебната власт."

По-рано днес 300 съдии обявиха, че решението на Апелативния съд в София по повод освобождаването на Полфрийман е справедливо. Останалого е улично правосъдие. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8691

2

Емил Станоев

27.09 2019 в 16:01

За да се оправи положението със Съдиите и Прокурорите е Нужно : Всички да подадат оставка и да бъдат назначени Нови с конкурс !! Така ще бъдем малко по-сигурни че ще бъдат такива каквито трябват на България !

8011

1

kokoten

27.09 2019 в 15:09

....нагли копелета...хем са подкупни,хем искат никой да не им се бърка и контролира....та се сещам какво са 300 съдии на дъното на морето-едно добро начало....какво доживяхме-адвокатите да са по-уважавани от съдиите....накъде отива тази държава...ама то с мутра начело,дотам се стига...