Съдии съзряха вмешателство на ВСС в работата им

OFFNews 14 декември 2015 в 13:56 4292 1

Съдии съзряха вмешателство на ВСС в работата им

Подозрения за нарушаване на независимостта на съдебната власт от страна на Висшия съдебен съвет (ВСС) заподозряха от Съюза на съдиите в България (ССБ). В отворено писмо от съсловната организация разкритикуваха назначената проверка на съдии и председатели на съдилища, след като стана ясно, че съдия Румяна Ченалова е завела четири дела за обида срещу двама членове на ВСС - Галя Георгиева и Димитър Узунов.

Причината да бъде поискана проверката, включително и в работата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е, че въпросните съдилища не са уведомили двамата призовани и съответно ВСС не е бил наясно с тези дела. Това стана повод дори Георгиева да съзре саботаж срещу Съвета, включително и от страна на бившия вече зам.-министър на правосъдието Петко Петков. 

В писмото на съдиите се казва, че няма правни основания за хода на делата да бъде уведомяван Съветът. Незабавно уведомяване на ВСС за образувани дела се конфронтира с независимостта на съда "и вземане на решенията по вътрешно убеждение, основано единствено на доказателствата по делото и на закона". 

"Затова неизбежно възниква въпросът дали именно ВСС не нарушава независимостта на съдебната власт (която по закон е длъжен да отстоява) чрез извършване на проверка на съдиите в съответните съдилища, като им вменява дължимо поведение, което остро противоречи на процесуалните закони и на Конституцията на Република България", се казва в писмото.

Според съдиите така се стига до абсурдната ситуация Инспекторатът и Етичната комисия към ВСС да проверяват съответните съдии за това че не са уведомили ВСС за делата, извършването на което което би било в пряко нарушение на Кодекса за етичното поведение на българските магистрати, където основен принцип е отстояване на независимостта им. 

Миналата седмица пред колегите си Галя Георгиева обяснил, че едва в петък разбрала за делата срещу нея и Узунов, които били заведени на 22 юни. В същото време двамата участвали в различни действия по дисциплинарното производство срещу Ченалова, освен това гласували в подкрепа на нейното уволнение. Според Георгиева, заведените дела ще бъдет използвани във Върховния административен съд (ВАС), където Ченалова може да обжалва наказанията, наложени ѝ от ВСС и по този начин те може да бъдат отменени. Това е и причината тя да смята, че става въпрос за заговор. 

„Като член на съвета съм длъжна да ви уведомя за тези факти. Този колективен орган изпада в смешна ситуация да бъде въртян на пръста от един магистрат с дисциплинарни производства и да стане смешен с процесуалните доводи, които очевидно ще бъдат използвани пред ВАС. Тук става реч за авторитета на ВСС“, мотивира се Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!