Съдебната реформа ще се случи, но в следващото Народно събрание

OFFNews 14 септември 2021 в 10:31 1412 0

Този парламент не успя, но следващото Народно събрание задължително ще приеме законите, свързани със съдебната реформа, стана ясно от думите на председателя на правната комисия в 46-ото НС Андрей Михайлов от "Има такъв народ" пред БНТ.

"Съдебната реформа ще се случи. Да, не в 46-тото Народно събрание, но със сигурност ще се случи в 47-мото", бе категоричен той.

Комисията успя да приеме поправките за закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, но те не минаха на второ четене в пленарната зала.

Според Михайлов обаче решението е дало възможност да се покаже на обществото волята на всички парламентарни групи да бъде закрито специализираното правосъдие, "което не оправда съществуването си за тези 10 г.".

"Създаде се усещането, че те не са толкова специализирани, колкото извънредни съдилища. Процентът дела, които се разглеждат от тях, не е чак толкова голям - те са само 3% от общите съдопроизводства. Голям процент от тях завършват със споразумения - 50%. По нищо този съд не се отличава и не блести сред останалите, напротив - създаде се усещането, че той е целево създаден или използван, за да се атакуват конкретни лица", смята Михайлов.

Той се опита да разсее съмненията, че делата ще започнат отначало, като обясни, че те ще продължат от мястото, където са стигнали.

"В наказателния процес има един принцип на несменяемост на съдебния състав, затова тези дела следва да бъдат продължени да се разглеждат от същия съдебен състав", обясни депутатът.

Той отчете, че правната комисия е провела най-много заседания - 12, а резултатът е "няколко изслушвания на главния прокурор, което досега не беше правено".

Андрей Михайлов посочи, че прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетели от прокуратурата към правосъдното министерство не е предложено само заради Иван Гешев, на чието подчинение е бюрото.

"С това не се гони персонален елемент, не се визира върху личности. Бюрото представлява силова структура, въоръжена структура, която няма място в съдебната власт. Какво ще спомогне за защитата на свидетелите, ако тази въоръжена структура е в прокуратурата? Тя е с всичките атрибути на изпълнителната власт", коментира шефът на правната комисия.

"Забелязах един доста некоректен опит за промени в Изборния кодекс от страна на ГЕРБ. Става дума за обезсмисляне, за нулиране на машинния вот. Тези поправки бяха предложени в нарушение на правилника, а законът не е формалност", каза още Михайлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!