Съдът: Употребата на бездимни цигари на закрито не е нарушение на закона

OFFNews 17 януари 2024 в 17:18 3919 1

Ресторант

Снимка Getty Images

Ресторант

Бездимните цигари не горят и не се пушат, употребата им в заведения не е забранена от Закона за здравето, който забранява тютюнопушенето, но не и употребата на тютюневи изделия.

Това неокончателно постанови Софийският районен съд, с което отменя глоба от 500 лв. на салонен управител на столичен бар, наложена от Столичната регионална здравна инспекция.

Казусът стига до СРС по жалба на въпросния управител, който обжалва наложената му глоба. Но се оказва, че в голямата си част клиентите пушат бездимни цигари, от които не излиза пушек и нямат характерния мирис на папироси.

Съдията по делото цитира получена информация от един от производителите на бездимните цигари, че продуктите им нагряват тютюна до 350 градуса, но не предвиждат горене и при употребата им няма следа. От документите от Министерството на икономиката също се разбирало, че устройството е вписано като бездимно тютюнево изделие.

Съдът смята, че простъпката на управителя на бара е, че е нарушил забраната за тютюнопушене в закрити помещения - нарушил е материалния закон, но деянието не е административно нарушение. Законодателят е въвел единствено забрана за тютюнопушенето в закритите обществени места, а не употребата на тютюн въобще, е категоричното му мнение. 

В заключение се посочва, че ако законодателят е искал да забрани употреба на всички тютюневи изделия, е трябвало да посочи, че се забранява именно употребата им, а не само тютюнопушенето.

Решението може да се обжалва пред Административен съд София-град.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!