Съдът: Столична община няма право да глобява паркирали в зелени площи

ВАС обяви разпоредби от Наредба на СО за нищожни

OFFNews 17 март 2022 в 12:23 12157 0

Столична община няма право да глобява водачи, паркирали колите си в зелени площи или на велоалеи например, реши окончателно Върховният административен съд, съобщи Лекс бг.  

ВАС обяви за нищожни разпоредбите в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община (НОДТСО), с които тя сама си беше дала право да издава фишове за маловажни нарушения. В такива случаи, при установени нарушения на място се налага глоба до 50 лв. с фиш от 2013 г. 

Отчетът на Столичния инспекторат за 2020 г. показва, че масово по НОДТСО глоби се налагат именно с фиш, а много рядко се съставят актове за установяване на административно нарушение. Данните са, че за година са написани 1624 фиша, а са съставни 50 акта. 

През октомври 2020 г. състав на Административен съд София-град постанови, че общината няма право да определя в наредба кога да налага глоби с фиш и отмени разпоредбите от НОДТСО, предвиждащи издаването на фишовете. Столичната община обжалва и делото стигна до Върховния административен съд. 

В решението си ВАС определя, ча Общинският съвет няма нормотворческа компетентност да регламентира налагането на глоби с фиш за маловажни случаи на административни нарушения, установени при извършването им. Това може да става не според Наредбата, а по закона за движение по пътищата, постановява ВАС. 

Повечето нарушения, които досега са били санкционирани по нея, всъщност са нарушения на Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Той (в чл. 167, ал. 2) предвижда, че кметът определя служби за контрол, които „контролират в населените места изправността и състоянието на пътната настилка, пътните съоръжения, пътната маркировка, средствата за организация и регулиране, както и спазването на правилата за паркиране от водачите на пътни превозни средства, на правилата за движение от пешеходците, на правилата за движение от водачите на индивидуални електрически превозни средства, движещи се по велосипедна инфраструктура, и на правилното използване на алармените инсталации, монтирани в пътни превозни средства за тяхната охрана“. Т.е. няма пречка определената от кмета на София служба за контрол да издава фишове, но не на основание наредбата на Столичния общински съвет (СОС), а на основание ЗДвП, уточнява Лекс бг. 

Със заповед на кмета Йорданка Фандъкова от миналата година за служба за контрол по ЗДвП е определен Центърът за градска мобилност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!