Съдът спря небостъргач на столичния бул. България

OFFNews 25 май 2018 в 18:25 10710 0

Административен съд София-град отмени решението на Столичния общински съвет, с което бе разрешен строежът на 77-метрова сграда на бул. "България" и ул. "Борово".

Това съобщи общинският съветник Войслав Тодоров ("Нормална държава") на страницата си във фейсбук. Според съда е недопустимо да се разделя парцела на три, за да се оформи ъглов и да се използва съществувалата досега вратичка в закона. Решението обявява още, че това разделяне и превишаване на допустимата височина влиза в противоречие със Закона за устройство на територията. 

Парцелът на "България билдинг" е в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра. В началото на 2017 г. собственикът внася до "Направление архитектура и градоустройство" искане за промяна на устройствения план на парцела, с която той да бъде разделен на три. С разделянето инвеститорите искат да се възползват от чл. 27, ал. 3 от Закона за устройство на територията. Според него сгради за обществено ползване нямат ограничение на височината, ако попадат в градски центрове от първо до трето ниво. Според "България билдинг" техният парцел е именно такъв. Според общинските комисии обаче това не е доказано и те два пъти връщаха проекта, за да бъдат представени още документи.

Той бе подкрепен от СОС от трети опит, след като инвеститорът намали значително първоначалните си намерения за обща застроена площ.

Съдебното решение подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!