Съдът реши Васил Терзиев да е кмет на София от понеделник

OFFNews 10 ноември 2023 в 15:10 5916 2

Терзиев

Снимка БГНЕС

Васил Терзиев

Административен съд София – град отхвърли искането на загубилата кметския вот в София Ваня Григорова и председателя и представляващ МК "БСП за България" Иван Таков за спиране на предварителното изпълнение на решението на ОИК Столична, с което Васил Терзиев е обявен за кмет на столицата. 

Така Терзиев ще може да се закълне като кмет на София в понеделник на първата сесия на новия СОС. Определението може да се обжалва пред Върховния административен съд. 

Съдът е образувал и дело по жалбата на Григорова срещу изборните резултати, което ще се гледа другата седмица в открито заседание.  

"Жалбата на Ваня Григорова и Иван Таков беше подадена вчера и съгласно правилата беше изпратена на ОИК-Столична за незабавно окомплектоване с административната преписка и изпращането им в съда. Преписката се върна обратно в първоинстанционния съд днес около обяд и делото веднага беше образувано за разглеждане, като съдът се произнесе незабавно по искането за спиране на предварителното изпълнение", съобщават още от АССГ.

Това решение не е неочаквано за моя юридически екип и никога не съм имал притеснения”, каза избраният за кмет на София Васил Терзиев. “Още след изборите казах, че всички машинации са извън нашия отбор. Много от безобразията са всъщност в мой ущърб и от понеделник ще изпълнявам задълженията си като кмет на София в интерес на всички граждани. От ден едно ще сме в общината с добре подготвен екип, който заедно с Общинския съвет ще заработи за видима промяна на града ни като достойна европейска столица”, добави той. 

По-рано днес АССГ образува дело по жалбата на щаба на Григорова срещу решението на ОИК-София за изборите за кмет в София. Веднага след това адвокатите на “Продължаваме Промяната - Демократична България” (Спаси София) внесоха становище, в което твърдят, че жалбоподателят не е доказал изискуемите по закон предпоставки при заявяването на искането си за спиране. Също така Григорова не твърди, че с разпореденото по закон предварително изпълнение на решението на ОИК за нея биха настъпили неблагоприятни последици, съобщиха от ПП-ДБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8769

2

flatko

11.11 2023 в 00:41

Чак ми е трудно да повярвам, че след толкова години ще се събудим една сутрин и учительницата ще е просто една учитьелница.

-1650

1

ob1

10.11 2023 в 17:12

Айде, Ванчето може да си остане в Троян да полива зелките.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки