Съдът: Пешеходците нямат абсолютно право на пешеходна пътека

OFFNews 20 август 2016 в 08:29 52526 24

Пешеходците нямат абсолютно право да пресичат на пешеходна пътека. Това се казва в становище на Инспектората на Висшия съдебен съвет. Становището беше изготвено по повод скандалния случай на Лора Казанлиева от Варна, която загина, блъсната на пешеходна пътека от моторист, а присъдата му беше намалена на 2 години. 

Тогава мотивите за намаляване на присъдата бяха, че пострадалата без да се огледа, е предприела пресичане, като не се е съобразила с разстоянието до приближаващата кола и неговата скорост на движение, и така е попаднала в опасната зона за спиране.

На пешеходеца не е предоставено правото да не държи сметка за приближаващите превозни средства. „Правото на предимство на пешеходците, както и на водачите на пътни превозни средства е абсолютно по своето съдържание, но относително по своя ефект", пише в решението на съда.

Скандалното решение беше отнесено към Висшия съдебен съвет. И ето сега неговото решение, подписано от главен инспектор Теодора Точкова, гласи, че пешеходецът няма абсолютно право на пешеходна пътека.

Категоричното становище на Инспектората на ВСС е, че няма как правото на пешеходеца да преминава на пътека или на място със светофар да бъде прието за абсолютно.

"Абсолютно е това право, което дава възможност на своя титуляр да иска определено поведение на въздържание от всички останали субекти", посочват инспекторите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12011

24

Адриан Симеонов

22.08 2016 в 00:56

Млад шофьор съм, на 19 години, каквото и да говорите за изскачащи самоубийци не е баш така, ако караш с 40 в близост до пешеходна пътека ще предотвратиш неминуемото, с тази скорост ако заковеш спирачките на лека кола, ударът няма да е с повече от 5-10км/ч. До колкото си спомням в закона е написано че на 5 метра преди и след пешеходна пътека е забранено паркирането, ако някой е паркирал (както всички правят) на по-малко от това разстояние е по-добре да намаля до 30 и да загубя 2 секунди, вместо да лежа по затворите.

20699

23

Новак

21.08 2016 в 14:16

Мисля, че говорим едно и също - който е виновен трябва да си понесе последствията.
Съгласен съм и за скоростта - нека да има санкция при превишаване на скоростта независимо от другите обстоятелства.
Но това не трябва да сваля отговорността от другите участници в движението. Мисля, че това е смисъла на тълкуванието. Ако при едно произшествие потърпевшият е употребил алкохол, това не прави невинен причинителя.

13214

22

XR4

21.08 2016 в 11:19

re:Майндърбайндър
"...Ако караш с разрешена скорост и се случи инцидент,в който не можеш да реагираш,нека те оправдаят и обвинят пешеходеца.Но ако караш с 90 в града, си виновен по подразбиране,както и ако си метнал 4 водки..."

ТОЧНО това казвам и аз!

20699

20

Новак

21.08 2016 в 08:25

майндър, тезата ми е, че скоростта не винаги е универсалната причина за произшествие. Основното е преценката, мисленето, опита на участниците в движението. Преди време имаше случай на прегазен човек от кола движеща се на заден ход. Каква трябва да е била скоростта?
Който е виновен трябва да си понесе наказанието, но вината да е доказана обективно, с отчитане на всички обстоятелства. В катастрофите всички са потърпевши. Това е трагедия за всички.
Не мисля, че този шум с нещо ще промени положението на пътя. От това което виждам (поне в София) вече болшинството шофьори спират на пешеходна пътека - много повече в сравнение от преди няколко години.

13214

18

XR4

21.08 2016 в 00:53

"...Становището беше изготвено по повод скандалния случай на Лора Казанлиева от Варна, която загина, блъсната на пешеходна пътека от моторист..."

В никакъв случай не оправдавам моториста(въпреки , че и аз съм такъв).Тоя от всякъде си е за ебане....

13214

17

XR4

21.08 2016 в 00:51

Нещо станА бангело със сайта

та да продължа-ако ти се излети някой пешеходец от храстите или измежду паркираните коли,дори и с 30 да караш , спирачния път ти е поне няколко метра.НЕВЪЗМОЖНО Е автомобила да се закове!!!Толкова ли е трудно да се схване(това към идиотите които бързат да умрат с предимство)????Толкова ли е сложно да се огледаш??? Толкова ли е сложно да прецениш движението???Толкова ли е сложно поне леко да се покажеш(преди да се затичаш) за да може водачите да те видят???КАКВО СЛОЖНО ИМА???На никой не му се гние в затвора!На никой не му се мре!Какво сложно има , бе хора?????????

13214

16

XR4

21.08 2016 в 00:44

re:Димитър Йорданов

+1

Освен законите написани в дебелите книги , има и закони на физиката!!!Ако ти се излети някой пешеходец
 
X

Подкастът на OFFNews