Съдът отмени глобата на „Лукойл Нефтохим - Бургас” за разлива на гориво

OFFNews 21 декември 2015 в 12:45 5917 6

Съдът отмени глобата на „Лукойл Нефтохим - Бургас” за разлива на гориво

Бургаският районен съд е отменил еднократната санкция, наложена на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД за замърсяване за допуснатото замърсяване с бензин през лятото. През юни, тази година, близо 30 тона от горивото се разля на пътя Долно Езерово – Братово след пробив на продуктопровод на рафинерията.

РИОСВ е издала постановление за еднократна санкция, за замърсяване на земната повърхност с нефтопродукти, в размер на 9 220,80 лв. Тя, обаче е обжалвана от рафинерията и е отменена от съда. Магистратите посочват множесто нарушения, допуснати в наказателното постановление. Експертите, изготвили го, дори са объркали и името на квартала, край който е допуснато замърсяването – на едно място в документа са написали „Долно Езерово”, а на друго – „Горно Езерово”. Съдът посочва и неясна употреба на терминологията от страна на РИОСВ – Бургас, както и съмнения относно набирането на проби от проверяващия орган. Като друга грешка в съставянето на постановлението е отчетено, че дружеството не е виновно за разлива. Припомняме, че причината за него бе обяснена с опит за кражба на гориво.

Инспекцията също ще обжалва това решение на магистратите, информират от там.

МОСВ наложи още през лятото глоба за замърсяването, в размер на 100 000 лв. От екоинспекцията поясняват, че тя вече е платена от дружеството. РИОСВ – Бургас отчита в прессъобщение и фактът, че теренът, където стана разливът, бе почистен и при последващи проверки бе установено, че последиците от него са отстранени. Въпреки сигналите от БФ „Биоразнообразие”, че замърсяването е убило костенурки и птици, експертизите не са показали като причина отравяне с нефотпродукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови