Тръба на "Лукойл" изля тонове бензин до Бургас

ОFFNews Последна промяна на 17 юни 2015 в 19:25 10596 14

Снимка Булфото/Румен Раканов

Между 30 и 40 тона нефтопродукция се излива от тръба на "Лукойл" близо до квартал "Долно Езерово" в Бургас, съобщиха от фирмата пред bTV.

Част от горивото се е изляло в река Чукарлийска. Кметът на Бургас Димитър Николов издаде заповед за затварянето на пътя Долно Езерово – Братово. Полицията и екологичните органи са извикани на мястото. Разливът е локализиран със специални заграждения, за да не се разпростре.

Горивото е достигнало езерото Вая, като е засегнало защитената местност.

Заради силни изпарения в района трудно се диша, казаха жители на бургаския квартал "Долно Езерово", цитирани от БНР. 

"Разливът е от бензин. По първоначални данни от порядъка на 30-40 тона е количеството, което се е разляло в река Чукарлийска и в езерото Вая, което е защитена зона. Част от него е и защитена територия, защитена местност и в този смисъл има опасност за живота в езерото. Предприети са незабавни действия, както от Регионалната инспекция по околна среда и водите, които са на място и в момента. От община Бургас в непрекъсната връзка съм с кмета Димитър Николов и от колегите от Пожарна безопасност и защита на населението, от които също се предприемат действия за ограничаване на разлива. Вече са инсталирани буйови заграждения, чрез които се ограничава замърсяването. Операторът "Лукойл Нефтохим" ще понесе санкции за допускането на това нарушение и те ще бъдат с цялата строгост на закона. Това, което се предприема като мерки от страна на институциите, е в посока ограничаване на възможното замърсяване", заяви министърът на околната среда Ивелина Василева.

По първоначална информация има умрели риба и земноводни в езерото Вая заради теча. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.06 2015 в 16:31

Преди тридесет години беше пуснат първия военно временен тръбопровод.Нямаше ден нещо да не му се случи.Виждал съм гейзер като този на женевското езеро само че нашия беше в Мандренското и не от вода а от бензин най-високооктанов.Бая народ се облажи а някои си прекараха тръбичка в мазатата.Вместо ракия и зелева чорба точиха бензин.Пуста лакомия дори почнаха да го продават все едно че са ортаци с държавата.И ги хванаха.Създадоха вътрешни войски заради този тръбопровод и малко кражбите станаха по-невидими.Сега когато е разграден двор държавата цяло чудо е че сега се зговори пак за него.

18.06 2015 в 08:06

По принцип количеството е нищожно. Ако се е изляло в полето, ще засегне много малка площ. Ако е в река или във водоем е проблем. Но така или иначе, отново се всява паника, без да е необходимо. Правя всички уговорки за специфична плътност на веществата и неточност в моите сметки, но 30 тона са под 40 кубика течност. Ако се разлее по земята, незнам дали и 1-2 декара ще засегне. Сами си направете сметка, доколко тази случка заслужава два дена медиите да ни занимават с това. Елементарна ситуаця, солена глоба за Лукойл и дотам.

17.06 2015 в 22:53

Една влакова цистерна е 60тона.Правете си сметката сами...

17.06 2015 в 22:29

Санде, намали пиенето, че се излагаш.

17.06 2015 в 22:13

... тия, дето са "цъкали" минуси на Бургазлията - БЯЛ ДЕН ДА НЕ ВИДЯТ!... И ТЕ И ДЕЦАТА ИМ!... ПРОКЛИНАМ ВИ! (гадове мръсни)

17.06 2015 в 22:02

Не купувайте от Лукойл.

17.06 2015 в 21:11

1. Дали това е опит да се прикрие -- не, костов вчера си призна, че сметките им са въобще грешни и че докладът е партенка.

2. В доклада се говори за 6 милиона тона внос годишно. Как ти изглеждат 30 тона в сравнение?

3. Познай от три пъти.

Тука драмата е с флората и фауната в замърсените река и езеро. Глобите са си глоби, за почистването трябва да платят отделно.

17.06 2015 в 21:05

някой май е паднал на белот

17.06 2015 в 20:56

Имам 3 въпроса :
1. Дали това е опит да се прикрие това, което (по принцип не го харесвам много много) Костов разду преди около месец - 2 за спекулацията на Лукоил?

2. Този разлив е загуба с неизяснена стойност - между 10 и 30 тона (може да са значително повече или значително по-малко) . дали ще има инвентаризация която да докаже колко точно ?

3. При "тежки" глоби и неизяснено количество , пък дори и изяснено, лукоил би ли приспаднал тези пари в цената на горивото , просто защото така или иначе ще си ги вземе обратно ?

17.06 2015 в 20:52

Димитър Николов е виновен за разлива!Кметът!
Защото той ги пусна сибирските павиани безконтролно в Бургас и общината да си правят каквото си искат!

Нали затуй получи персонална награда от Путкин.
Сега лично да плати щетите!
Марш руска подлого в Масква! И си стой там!