Съдът отхвърли иск на Артекс за 100 000 лева срещу адв. Никола Вапцаров

Мнението с негативна оценка е конституционно право на изразяване, разпореди СГС

OFFNews 09 юни 2020 в 11:51 3420 0

Софийският градски съд отхвърли предявените искове от „Артекс Златен век" ООД и „Артекс инженеринг" АД против адвокат Никола Вапцаров, който е член на инициативния комитет "Лозенец"  - организатор на протестите срещу строителството на небостъргача срещу хотел "Маринела" в София.

Вапцаров бе и водещата фигура за издигането на кандидатурата на Мая Манолова за кмет на столицата на последните местни избори.

Двете дружества претендираха да им бъде заплатена сумата от общо 100 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени от тях неимуществени вреди, изразяващи се в накърняване на репутацията и търговското им име от следните изявления на Вапцаров пред медиите:

„Според мен Артекс се ползват с политически протекции"; „над тях има разпънат политически чадър" , „... бих се зарадвал, ако един ден им дадат на Артекс да построят един огромен блок на остров Белене, 200 етажа, ако искат, и там да раздадат безплатно на всички политици по един апартамент - с най-голямо удоволствие, и с мост само към Румъния".

Съдът намира, че в случая не е налице противоправно поведение на ответника Никола Вапцаров. Неговите изявления представляват мнение с негативна оценка, които не съдържат конкретни факти и са упражняване на конституционното му право на свободно изразяване.

Двете дружества трябва да заплатят разноските по производството и адвокатските хонорари. Решението може да бъде обжалвано с въззивна жалба пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчване на препис от него на страните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови