Съдът остави в ареста седмината задържани при акцията на ДАНС

ОFFNews Последна промяна на 28 ноември 2014 в 21:15 6361 9

Окръжният съд в Пазарджик наложи постоянна мярка „задържане под стража“ за Ахмед Муса Ахмед и останалите шестима задържани при акцията на ДАНС, съобщава агенция "Фокус".

Съдът приема предположението, че Ахмед Муса Ахмед е осъществил вменените му престъпления. За останалите шестима няма предпоставки за престъпление по член 407 от Наказателния кодекс, а именно – проповядване на война, но са налице тези по член 109 от Наказателния кодекс - за антидемократична идеология.

Доказателствата сочат, че е изповядван краен ислям, като идеите в него са антидемократични и има опасност, ако обвиняемите останат на свобода, да продължат дейността си.

Стана ясно, че обвиняемата Александрина Ангелова е превела книгата „Вероотстъпване“, в която се съдържат призиви за насилие и я е разпространявала пред джамията „Абу Бекир“ в Пазарджик с помощта на Ахмед Муса Ахмед.

Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в тридневен срок. При постъпване на жалба или протест делото се насрочва за 4 декември от 10 часа.

По-рано тази вечер прокуратурата поиска налагане на постоянна мярка „задържане под стража” на седемте арестувани при акцията на ДАНС.

Прокурор Недялка Попова каза, че има достатъчно основания за налагане на такава мярка на седемте задържани.

Ахмед Муса Ахмед има три обвинения – по чл. 109, ал. 1 от НК, по чл. 108, ал. 1 от НК и по чл. 407 от НК.

Останалите шестима – Ангел Симов, Стефан Димитров, Стефан Александров, Светослав Манчев, Александрина Ангелова и Ерджан Смаил са с обвинения по чл. 109 и 407 от НК.

Член 108 от Наказателния кодекс предвижда: Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди левачл.109 - Който образува или ръководи организация или група, която си поставя за цел да извършва престъпления по тази глава, се наказва с лишаване от свобода до дванадесет години, но не повече от наказанието, предвидено за съответното престъпление; член 407 - Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години;

Ахмед Муса Ахмед е обявил своята дейност през юли 2014 г., след провъзгласяването на „Ислямска държава”, като групата се е снабдила със символи на „Ислямска държава”, качвала е снимки във „Фейсбук” със знамена, колажи с оръжия, снимки от бойни полета и такива с обезглавявания.

Прокурорът посочи също, че са проверени 49 адреса, извършени са 10 обиска, иззети са множество книги – 1090 от един адрес. Всички те със съдържание от типа "да се води война с меч до пълно подчиняване на неверниците."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.11 2014 в 09:41

интересен е този чл. 108 от НК.
Ако закона се спазва, в кауша трябва да влязат директно Волен Сидеров, хората от движение Русофили, както и всички, които прокарват платено новата РУСКА АНТИДЕМОКРАТИЧНА доктрина. От изток ни се предлага ХРИСТИЯНСКИ ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ, не по-различен като степен на назадничавост и разрушителност от ислямслия фундаментализъм.
Законите трябва да са валидни за всички.

29.11 2014 в 08:54

Maмини гугутки. За сапун не стават, много ще мирише на лайна. Зоопарка винаги има нужда от месо.

29.11 2014 в 08:46

Ама защо бе ние сме в европата! Европа дава свобода и толкова права на такива типове. Жалко е само, че тези умчовци не искат да станат лекари, инженери, художници, астронавти, пилоти, а терористи хахахахахахахах.

Е искаха да са терористи сега ще започнат да плачкат че се държат с тях така. Добре че не са в Щатите, че там жална им майка.
Тук нашите са добри момчета в сравнение с ония Американусите.

Смешно е как са се подредили около знамето, като че снимка на випуска. Тия дебели мазни момчета ако отидат в тренировъчните лагери на въпросната държава ще ги изхвърлят като прани гащи!
Ей на ако искаш да си военен ти трябва физическа подготовка, ако си терорист муджахидин пак ти трябва такава. Тия половината са едни мазни мазни какви терористи са това! хахахахахаахах Карикатури! Това сега Ислямска държава, като ги види тия палячовци и много много ще им стане криво!

29.11 2014 в 00:30

Предлагам по нашите обичаи: Бой с камъни , докато им омекнат главите прости

28.11 2014 в 23:51

За тия тъпаци със средновековно мислене и поведение трябва да се въведат средновековни наказания.Побиване на кол , например!

28.11 2014 в 23:27

Дректно у кауша , после в съда и после 235 години в панделата.Алах ще му даде дълъг живот да си изтърпи наказанието.

28.11 2014 в 23:25

Ще има война и даджала ще се опита да избяга и Хазрат Иса ще преследва даджала и ще убие даджала...

Ko?!

28.11 2014 в 21:55

Ще има война и даджала ще се опита да избяга и Хазрат Иса ще преследва даджала и ще убие даджала...

28.11 2014 в 21:40

Сега в пандиза следва самоубийство с нож в гърба.