Съдът остави на държавата старозагорската Ески джамия

OFFNews 06 януари 2023 в 13:13 1375 1

джамия

Снимка Архив

Ески джамия в Стара Загора.

Пловдивският апелативен съд остави на държавата още един мюсюлмански храм, за който Мюсюлманското изповедание – София претендираше за собственост и това е Ески джамия, съобщи БНТ.

Храмът в Стара Загора бе обявен за паметник на културата от национално значение през 2013 г. След реставрация по проект за малко над 2 млн. лв. 2011 г. тя отвори врати като единствения Музей на религиите в страната.

Джамията е уникална, тъй като това място във вековете е било средище на различни култури и религиозни практики за дълъг период от време - от края на Х в. пр. н. е. до края на ХIХ в.

Не е установено, че Старозагорската мюсюлманска вероизповедна община е станала собственик на сградата Ески джамия и дворното място и че те са били отнети в периода 1944 г. – 1989 г., прие съдът. Поради това Мюсюлманско изповедание също не може да придобие правото на собственост върху тях.

"Дори имотът да е бил отнет незаконно, неговото предназначение е дотолкова съществено променено, че вече не съществува реално до размерите, в които е бил отнет", изтъкват магистратите.

Поради богатата си история и културно-историческа стойност още от 1927 г., свързана не само с мюсюлманската религия, но и с християнската, тъй като в основите ѝ са открити части от средновековна християнска църква – Ески джамия следва да задоволява трайно образователните и културните потребности на всички български граждани.

Съдът обосновава решението си с факта, че сградата трябва да е за общо ползване, следователно остава публична държавна собственост. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

В края на миналата година Пловдивският апелативен съд обяви решението си и за карловската Куршум джамия, която окончателно бе върната на общината. Казусът около имота се точи близо десетилетие. Желанието на мюсюлманската общност и Главното мюфтийство за собствеността върху Куршум джамия, старозагорската Ески джамия, кюстендилската Фатих Мехмед джамия и други исторически сгради из цяла България станаха причина за десетки протести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

1

Того

07.01 2023 в 10:34

Предлагам Ердоган да върне на Цариградската патриаршия храм "Света София" в Истанбул, в замяна на което, България да предаде на мюсюлманите "Ески джамия"