Съдът оправда бившия министър на отбраната Николай Ненчев за ремонта на МиГ-овете

OFFNews 02 юли 2019 в 21:35 2796 0

Софийският градски съд оправда бившия министър на отбраната Николай Ненчев по делото за спрения ремонт на два двигателя за самолетите МиГ-29, съобщава БНТ.

Съдът прецени, че със спирането на договора не са нанесени щети на руската компания МИГ, а има пропуснати ползи, което не е престъпление.

От показанията на двама президенти - действащия Румен Радев и предишния Росен Плевнелиев, както и от други свидетели и експертизи са установени факти, които оневиняват бившия военен министър.

Въпреки че е възпрепяствал сключването на двата договора с РСК МИГ, Ненчев е водил активни преговори за сключване на договор за ремонт с Полша. Съдът приема, че с полската страна е договорен ремонта на шест двигателя, а не на два.

Цената е двойно по-ниска, гаранционният срок е двойно по-голям и е договорена доставката на оборотни двигатели, с които нашите МиГ-29 да летят, докато трае ремонта - това е спасило от приземяване бойната ни авиация.

Съдът приема още, че е съществувал риск, ако двигателите се ремонтират в Русия, те да бъдат задържани там заради изострените отношения със страните от НАТО и санкциите, наложени на Руската федерация.

Решението на съда не е окончателно и прокуратурата ще протестира оправдателната присъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови