Съдът обяви за правно нищо завземането на 'Изамет' по схемата 'Осемте джуджета'

OFFNews 17 август 2023 в 17:56 12235 3

афера

Снимка Интернет

Ресторантът, дал име на аферата "Осемте джуджета".

Софийският градски съд обяви за нищожни всички решения на Общото събрание на "Изамет 1991", с които е превзет бизнесът на Явор Златанов. Именно разказът на баща му Илия Златанов доведе до разкриването на схемата "Осемте джуджета". Съдът установява, че не са взети решения за приемане на Кристиян Христов като нов съдружник, за назначаването му за управител и за увеличение на капитала, съобщи "Лекс".

Решението на СГС не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Баща и син Златанови бяха в обтегнати отношения и спореха за фирмата. През 2019 г. Илия Златанов потърси помощ от бившия следовател Петьо Петров-Петьо Еврото. Но вместо помощ Петров и хората му превземат фирмата, пари и злато за над 4 млн. лв. на семейството, разказа Илия Златанов пред Антикорупционния фонд.

Синът му Явор пък обяви, че е бил арестуван и изнуден да се подпише, че се съгласява с увеличаване на капитала на дружеството, приема за съдружник във фирмата близкия до Петьо Петров – Кристиян Христов, а двамата с Илия Златанов вече няма да са управители на "Изамет" за сметка отново на Христов. Подписването е станало в болница "Лозенец", където Явор Златанов е откаран от ареста, за да му бъде извършена спешна хемодиализа и подписал под заплаха за живота му.

Според решенията в протокола от въпросното общо събрание, което Златанов отрича да е проведено, Кристиян Христов е приет за съдружник, капиталът е увеличен от 5000 на 6000 лв., а разпределението на дяловете е 60 дяла от по 50 лв. за Илия Златанов, 40 дяла от по 50 лв. за Явор Златанов и 20 дяла по 50 лв. за Христов. Златанови вече не са управители на "Изамет", управлението поема Кристиян Христов. Общото събрание е дало съгласие Христов да извършва търговски сделки без съгласието на дружеството, както и да участва и да заема ръководни длъжности и в други дружества с ограничена отговорност със сходен предмет на дейност.

През 2021 г. Явор Златанов е завел искове в СГС, с които настоява решенията на Общото събрание за влизането на Христов да бъдат приети за невзети. Тъй като баща и син Златанови спорят отделно за "Изамет", Илия Златанов е завел идентични искове в СГС още през 2020 г.. По тях обаче и градският, и апелативният съд приеха, че не е доказал, че също е действал под заплаха, за да подпише промените във фирмата. Делото в момента е във Върховния касационен съд, който го е насрочил за март 2024 г.

Съдия Елена Радева от СГС обаче приема за доказани твърденията на Явор Златанов. В исковата си молба той разказва как още през 2019 г. е бил арестуван и му било обяснено, че за да излезе от ареста, трябва да прехвърли дяловете си от "Изамет", а междувременно бил лишен от парите, златните си монети, автомобилите, фабриката, готовата продукция и складовите си наличности за 2 000 000 лв.

Златанов разказва, че след като все пак мярката му за неотклонение била променена Петьо Еврото започнал да му изпраща хора с ултиматум да му прехвърли дяловете си. В началото на 2020 г. бил поканен от представител на Петров – адвокат Десислава Коцева, в заведение в София, където на входа трябвало да остави телефоните си. След това тя го заплашила, че ако не прехвърли дяловете си във фирмата на посочено от нея и Петров лице, ще влезе в затвора, а бебето му ще остане без баща.

Същият разказ Златанов прави и пред АКФ. Адвокатката му обяснила също, че Петьо Петров е много влиятелна личност и му заявила, че докато Иван Гешев е главен прокурор, ще прави каквото му кажат, за да не изчезне.

Златанов отначало отказал, но на 16 март 2020 г. отново бил арестуван и тогава вече имал нужда от хемодиализа, а на 18 март бил откаран в болница "Лозенец". На 23 март бил вече в изключително тежко състояние, когато му казали, че отпред са се събрали следователи, адвокати, съпругата на Петров – Любена Павлова, и баща му Илия Златанов.

Адвокатката на Павлова го карала да подпише документите, а той твърди, че e подписал, защото не e бил в състояние да вземе адекватно решение и му се наложило да направи труден избор – между кражбата на бизнеса и живота и здравето си. След подписването всички напуснали болницата, а мярката му за неотклонение била променена на домашен арест.

Златанов настоява съдът да приеме, че вписаните решения в протокола от Общото събрание са нищожни, тъй като той изобщо не се е срещал с баща си в този ден и не са обсъждали въпросите от дневния ред, както се казва в протокола, нито са гласували решенията.

В решението си съдът обстойно описва показанията на адвокат Коцева, която подробно обяснява, че е пристигнала в болницата заедно с Илия Златанов и Кристиян Христов и е изготвила предварително протокола за въпросното общо събрание, като твърди, че имало предварителни разговори между Златанови. Съдът пише, че от нейните показания става ясно, че на 23 март Общо събрание на съдружниците в "Изамет" практически не е провеждано, а само са извършени нотариални заверки на протокол от него, но всъщност решенията са взети на друга дата.

За ролята си в схемата "Осемте джуджета" проговори преди два месеца и Кристиян Христов, който в края на май беше арестуван преди да даде пресконференция, на която обещаваше да направи разкрития за отношенията си с Любена Павлова и Петьо Петров. В интервю за "Bird", Христов се съгласи да говори, защото се страхувал за живота си и този на близките си. Признанието му дойде след разказа на Павлова пред АКФ, която пък каза, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до бившия вече главен прокурор Иван Гешев. Христов твърди, че работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави "какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т.н.".

"Едно от тях е прехвърлянето на дружествените дялове от "Изамет" на мое име. Бях принуден от Любена Петрова, която всъщност беше шефката, а Петьо Петров е човек, когото виждах много рядко – той предпочиташе да хапне, пийне и да си легне. Любена беше доста дейна и ми даваше насоки какво трябва да се случва", каза тогава Христов.

След отстраняването на Иван Гешев, и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов назначи пълна проверка на всички преписки и досъдебни производства по казуса "Осемте джуджета", като от прокуратурата разкриха, че още преди 3 г. е била извършена проверка от инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКП), която е констатирала "допуснати груби закононарушения" от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализираната прокуратура, свързани с "Осемте джуджета". Тя е била изпратена на Иван Гешев, като в нея е било обърнато специално внимание на нарушенията при връщането на големи суми пари и злато като веществени доказателства. Последствия обаче нямало.

Преди два дни от прокуратурата съобщиха, че са повдигнати обвинения на Петьо Петров, Любена Павлова, както и на прокурор Дилян Деянов. Обвинителят ще отговаря за длъжностно престъпление за това, че е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18 януари 2020 г. върнал иззетите монети на лице, което не е трябвало да ги получи, а Петров и Павлова са обвинени за укриване на златото. Обвинението на Петьо Еврото е задочно, защото той се укри още в края на май, когато беше обявен за издирване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1042

3

danvan

18.08 2023 в 01:31

Rnix
Това ли е начина?

1000

2

Rnix

17.08 2023 в 22:49

Сега е редно Златанови като си стъпят на краката и посъберат малко пари, да отделят едни 600-700 хил. евра и да пратят килъри на тоя Еврото. Да го намерят къде се е скрил и да го приключат. То тея корумпирани изроди са о това заслужават, защото той затвор няма да види. Както и “горката” женица, която го играе “жертва”

22548

1

dolivo

17.08 2023 в 20:01

Най-сетне, доживяха да видят справедливост.

Петьо е демоде
 
X

Да помогнем на украинските деца!