Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Съдът иска от НЗОК справка за недостига на лекарства заради делото на проф. Асена Сербезова

OFFNews 09 юни 2021 в 13:27 1618 0

Здравната каса трябва да изготви справка за недостига на лекарства и трудностите в доставките на медикаменти от април 2019 г. до април 2020 г. и да я изпрати до Софийския градски съд по делото срещу шефката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, съобщи "Дефакто".

Делото срещу Сербезова започна на втора инстанция, а днес Софийският градски съд отказа да разпита двама свидетели и насрочи ново заседание на 5 юли.

Софийският районен съд оправда на 22 март проф. Асена Сербезова по обвинението във всяване на паника по време на извънредното положение заради две нейни интервюта - по "Хоризонт" и по БНТ, в които говори за възможна липса на лекарства.

През април м.г. в две свои интервюта експертът посочи, че има риск от криза със снабдяването с лекарства у нас заради презапасвяването по време на коронавируса. А прокуратурата й повдигна обвинение за всяване на паника и "заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога".

По-късно съдът върна делото, държавното обвинение го преработи и подаде отново, а проф. Сербезова заведе иск за дискриминация срещу прокуратурата и подаде жалба срещу държавата в Страсбург.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!