Съдът гледа споразуменията на Сидеров с прокуратурата

OFFNews 14 март 2016 в 08:03 2894 4

Съдът гледа споразуменията на Сидеров с прокуратурата

Софийският градски съд (СГС) ще разгледа споразуменията, които лидерът на "Атака" Волен Сидеров сключи с прокуратурата. В четвъртък стана ясно, че Сидеров и съпартиецът му Десислав Чуколов се признаха за виновни по три инцидента, по които са подсъдими - за инцидента в НАТФИЗ и скандалите в Батак и край сградата на парламента, станал популярен като "Извини се, бе". Двамата депутати са се съгласили да бъдат наказани с пробация.

Три състава на Софийския градски съд ще решават да одобрят ли споразуменията.  

Общото дело на Сидеров и Чуколов е за среднощното нахлуване в НАТФИЗ, където издирваха със снимка в ръка "закононарушител", припомня БНР. Два дни по-късно - в нощта след първия тур на местните избори, те отново бяха в Академията, а посещението им там завърши с удар в лицето на Сидеров и няколкочасов престой на националиста в Първо РПУ.

Покрай тези случаи прокуратурата активира работата си по други хулигански прояви на лидера на "Атака". Така той беше обвинен заради стар инцидент в Батак от 2011 и друг от 2013 година - от времето на антиправителствените протести "Орешарски".

Договорката между Сидеров и прокуратурата е срещу признаване на вина - за срокове вариращи от 6 и 9 месеца, да се среща с пробационен служител, да се подписва периодично по настоящ адрес и да откупи наказанието си "обществено полезен труд" с месечни вноски от заплата си.

Тъй като, според съдебната практика, постигнато споразумение между обвиняем и прокуратурата не се одобрява, само ако съдът констатира, че то противоречи на закона и морала, очаква се трите съдебни състава да одобрят сделката между Сидеров и държавното обвинение, с което неговите проблеми не приключват, защото има още две дела за хулиганство в съдебна фаза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!